Uus tehnoloogia muudab telefoniühenduse 1000 korda kiiremaks kui 4G

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon ja mobiilimast.
Nutitelefon ja mobiilimast. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Mida rohkem inimesi mingit resurssi kasutab, seda lahjemaks supp jääb. Nii on suurtes linnades teinekord raske saada isegi 3G kiirusega ühendust, rääkimata katkevatest kõnedest. Teenuse mingilgi arvestataval tasemel hoidmiseks on mobiilioperaatorid sunnitud järjest suuremaid investeeringuid tegema, et uusi maste püsti panna.

2011. aastal loodud idufirma Artemis lubab maagilist lahendust nimega pCell, mis muudab 4G kiiruse võrreldavaks tigupostiga. Mis võluvärk see on ja kas marketingikõmu taga on reaalne lahendus? Business Insider seletab.

Tänapäeval kasutatavaid mobiilimaste võib levi poolest võrrelda nähtamatu vihmavarjuga. Mida kaugemal mastist sa oled, seda nõrgem signaal. Mastid ei tohi olla liiga lähestikku, et nad üksteist ei segaks, aga peavad paiknema piisavalt lähestikku, et ühe levialast teise liikumine sidet ei katkestaks. Kui ühe masti alla koguneb suur hulk inimesi, siis tõmbab see kõigi mobiiliühendusel hinge kinni.

pCell üritab erinevate saatjate raaediolaineid ära kasutada, et side kiiremaks muuta, seega käitub just vastupidiselt senisele mobiilimastitehnoloogiale. Kombineerides paljude erinevate pWave jaamade kiirgust, saab iga kasutaja endale justkui personaalse mobiilimasti, mis peaks garanteerima vähemalt LTE kiirusel ühenduse, aga ideaaljuhul ka 1000 korda kiirema. Veel ilusam: pWave saatjad on pesikesed ja nad suudavad üksteise signaali edastada, niikaua kui nad omavahel otsenähtavuses on. Pole vaja välja ehitada mobiilimaste ühendavaid kulukaid fiiberühendusi.

Lisaks sellele, et kasutajal on parem signaali tugevus ja suurem ühenduskiirus, tarbib pCell ka kordades vähem energiat. pWave saatja kasutab vaid 1 millivatist võimsust võrreldes 250mW wifijaamade või veel võimsamate mobiilimastidega. Ka kasutaja telefon vajab endemete edastamiseks ja võrgus püsimiseks palju vähem energiat. Väidetavalt on kõik tänased LTE-seadmed selle tehnoloogiaga ühilduvad, aga spetsiaalsed pCell-telefonid vajavad võrgus püsimiseks veelgi vähem energiat.

Kui Artemise teholoogia suudab end tõestada, pole superkiire ühenduse paradiis mägede taga. Tänavu neljandas kvartalis kavatseb firma testifaasis paigaldada 350 pWave jaama San Fransisco majakatustele. Tegevjuht Steve Perlam lubas, et 2015. aastaks jõuab tehnoloogia kõigile suurtele turgudele. Business Insideri analüütik jääb nii kiire arengu osas skeptiliseks, märkides, et isegi kõige paljutõotavamate tehnoloogiauuenduste kastutselevõtt nõuab mobiilifirmadelt meeletuid investeeringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles