iMajakas: kuidas Apple sind jälgima hakkab

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi pealtnäha võib kõik turvaline olla, leidub ka populaarsetele äppidele piisavalt järeletehtud koopiaid.
Kuigi pealtnäha võib kõik turvaline olla, leidub ka populaarsetele äppidele piisavalt järeletehtud koopiaid. Foto: KAREN BLEIER/AFP

Tõsiasi on see, et moodne nutiseadme kasutaja veedab enamuse oma elust nelja seina vahel. Aga seinad neelavad raadiosignaale ja GPS ünedust on katuse all võimatu saada – kuidas siis kasutajaid lokaliseerida?

Apple arendab lahendust, mis Business Insideri meelest on tulevikutehnoloogia — väikese voolutarbimisega Bluetooth seadmed, mida võib paigutada seintele ja riiulitele. Erinevalt NFC-tehnoloogiast (lähiväljaside), mis suudab suhelda vaid paari sentimeetri kauguselt, on Apple’ iBeaconitel (majakas) märksa suurem tegevusraadius. Androidimaailmas levinud NFCd keeldub Apple kasutusele võtmast.

Mida iMajakas võimaldab ja mis on selle ohud?

Kaupluseriiulitele paigutatud majakad jälgivad kliendi liikumist ning saadvad telefoni signaale: «Vaata, siin on täna hea allahindlus!» Kassas võib majakas kiirendada makseid, nagu praegu Eestiski kasutatav NFCl põhinev mobiilimakse süsteem.

Inimesed võivad majakaid kasutada oma kodude automatiseerimiseks: kodumajaka lähedale jõudes lülitub telefon kodusesse wifivõrku, autosse istudes lülitab sisse GPSi ja kaarditarkvara.

Uus tehnoloogia esitab inimestele uusi nõudmisi. Selle hüvede ära kasutamiseks peab Bluetooth side olema kogu aeg sisse lülitatud (aga see sööb rohkem akut). Samas on see madalama energiatarbega kui wifi või GPS. Lisaks tuleb kasutajal anda nõusolek enda positsioneerimiseks ja avada vastav rakendus teadete vastu võtmiseks.

 Apple pole veel turule lasknud ühtegi iBeacon seadet, aga võimalus selle spüsteemi rakendamiseks on sisse ehitatud IOS7 mobiilsesse operatsioonisüsteemi. Turul on juba 200 miljonit seadet, mis võivad olla nii saatjad kui vastuvõtjad. Teised tootjad haistavad tulevikku – nii PayPal kui Qualcomm arendavad oma majakariistvara.

Kui süsteem tuule tiibadesse saab, võib seda näha palju laiemas ultauses, kui ainult jaekaubanduses: näiteks suurtes transpordisõlmedes teatavad majakad reisjatele pardalemineku alustamisest, reiside hilinemisest jms.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles