Pajula: hinnatõus on prognoosiga kooskõlas

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hardo Pajula.
Hardo Pajula. Foto: Peeter Langovits

SEB panga analüütiku Hardo Pajula sõnul on hinnatõus praegu veel selle aasta prognoosiga kooskõlas.


Statistikaameti andmetel tõusid mais hinnad eelmise aasta sama ajaga võrreldes 3,0 protsenti ning aprilliga võrreldes 0,2 protsenti.

«Hinnasurve on taastunud päris kiiresti, sest veel selle aasta veebruaris oli inflatsioon negatiivne,» tõdes Pajula.

Inflatsiooni on tema sõnul viimasel paaril kuul vedanud mootorikütus, mida on omakorda mõjutanud nii nafta hinna tõus kui ka dollari kallinemine. «Nii oli nafta mais umbes 30 protsenti kallim kui aasta tagasi, samal ajal kui euro oli dollari suhtes odavnenud ligikaudu 10 protsenti,» lausus Pajula. «Nende kahe teguri koosmõju oli eriti drastiline märtsis, mil kuine inflatsioonimäär ulatus aasta peale viidult koguni üle 16 protsendi.»

Maastrichti kriteeriumide puhul mõõdupuuna kasutatava aastakeskmise inflatsioonimäära järgi oli Eesti mai lõpu seisuga veel siiski 0,5-protsendises deflatsioonis. Selleks, et keskmine inflatsioonimäär jõuaks aasta lõpuks SEBi poolt prognoositud 2 protsendini, peaksid nüüd hinnad Paljula sõnul igal eelseisval kuul kasvama eelmise aastaga võrreldes 2,5 protsenti. «Et see ei tundu viimaste kuude hinnasurve valgusel võimatuna, siis jääb meie selle aasta inflatsiooniprognoos praegu muutmata,» ütles analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles