Kallas: tahame, et Euroopa taevas oleks ühtne

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas.
Siim Kallas. Foto: Berit-Helena Lamp

Transpordivolinik Siim Kallas rääkis Brüsselis ajakirjanikele, et Euroopa lennundus peab liikuma suunas, et koondada lennujuhtimine ühtseks.

«Kui me tahame Euroopas lennujuhtimises edasi minna, siis tuleb saavutada see, et Euroopa taevas oleks ühtne ehk nn Single Sky. Praegu on Euroopa taevas jaotatud enam kui 27 lennujuhtimiskeskuste vahel,» ütles Kallas.

«See teeb lennud pikemaks ja kallimaks, tekib rohkem keskkonnasaastet ning ka kütusekulu on suurem,» rääkis Kallas. «Lennates näiteks Brüsselist Tallinnasse teeb lennuk mittetarvilikke jõnkse. Ja ka väljalend ning maandumine ei ole piisavalt paindlikud. Lennukid ootavad, tõstavad tuure üles ja raiskavad kütust.»

Näiteks tõi Kallas Air France’i rohelise lennu katse, kus lennuk tõusis sujuvalt õhku ning tuli ka sujuvalt alla. Sellega hoiti kütust kokku viis protsenti.

Kallas märkis, et Euroopa lennunduses on kindlad plaanid teha koostööd ka hiinlastega. Lisaks pakkus Kallas laiemat lennundusalast koostööd ka venelastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles