Brüsselis küpseb aeglasel tulel must nimekiri

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Referendumikabiinid Simferopolis.
Referendumikabiinid Simferopolis. Foto: AP/Scanpix

Esmaspäevane Euroopa Liidu välisministrite kokkutulek näib olevat materjal ajalooraamatute jaoks: sel ajal kui Krimmi ametnikud lõpetavad referendumi häälte kokkulugemist, katsutakse Brüsselis sünnitada Krimmi ja Vene ametnike nimekirja, keda tabaksid reisikeelud ja varade külmutamine - kaalukaim samm, mille lääs seni Venemaa agressiooni suhtes on astunud.

Kuid esiteks peavad diplomaadid otsustama, kes täpselt sinna nimekirja kantakse.

Nagu kirjutab Financial Times, algas protsess ELi saatkondades Moskvas, kus pandi paberile kõikehõlmav loetelu, mis läkitati Brüsselis baseeruvatele diplomaatidele.

Ühe arutellu kaasatud diplomaadi sõnutsi taandatakse nimekiri «väikesele kuid poliitiliselt olulisele» inimgrupile, kes «rikuvad Ukraina territoriaalset puutumatust».

Praeguse seisuga on diplomaadid takerdunud võtmeküsimuse taha: kui laialt asi ette võtta? Kas musta nimekirja peaksid minema ka duumasaadikud, kes Krimmis rahutusi on õhutanud? Ja kuidas oleks Putini kabineti liikmetega?

Eristunud on kaks peamist leeri.

Leer, mida veavad Hispaania ja Itaalia, propageerib nimekirja, mis keskenduks kitsalt Krimmis asuvatele isikutele.

Rootsi, Suurbritannia ja teisedki põhjapoolsemad maad tahaksid aga «minna Moskvasse».

Täna, pühapäeval, on diplomaadid taas koos nimekirja kallal päid ragistamas. Mõned nentisid Financial Timesile, et kui nende tööd ei krooni edu, ootab välisministreid üks ülimalt pikk ja vaevarikas esmaspäev.

Mõned riigid, nende hulgas endised nõukogude bloki liikmed, pooldaksid nädala pikkust pidevalt kasvavat survet. Kuna esmaspäevane ministrite koosolek toimub vaid paar tundi pärast Krimmi referendumit, tuleks seal kuulutada välja vaid Krimmi ametnike pihta lajatatav hoop.

Kolmapäeval peaks kogunema Vene duuma. Kui duuma otsustab tunnustada Krimmi iseseisvust või annekteerumist - nagu on oodata - peaksid neljapäeval Brüsselisse tippkogunemisele ilmuvad ELi valitsusjuhtid võtma ette ka Vene ametnikud.

Mõnede meelest võiks selsamal neljapäevasel tippkohtumisel käivituda ka «faas nr 3»: laiemad majandus- ja finantssanktsioonid Venemaa vastu - ilmselt kõrgtehnoloogiliste relvaosade embargo või valuvõte Venemaa energiatööstuse vastu.

Puhuks, kui esmaspäeval nimekiri koostamata jääb, oli ühel kõrgel diplomaadil varuks mõte teha «tühi nimekiri»: võtta vastu poliitiline otsus sanktsioneerida üksikisikuid, lisades nimed kunagi hiljem. Justnimelt sellise lähenemise võttis läinud nädalal USA.

Selline otsus aga ei pruugiks saata Moskva eliidile piisavalt selget sõnumit, muretsevad diplomaadid. Ka tühja nimekirja propageerija ennustas ikkagi, et sõit läheb Kremli suunas. «Me istume piduriteta kiirrongis,» tunnetab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles