Analüüsikeskus: sanktsioonide mõju Vene majandusele oleks üsna valus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipud
Venemaa lipud Foto: AFP / Scanpix

Kuigi lääne ähvardatavad sanktsioonid Venemaa suhtes, mis on de facto Krimmi okupeerinud, esmapilgul väga mõjusad ei tundu, on nende otsene ja kaudne mõju siiski üsna ulatuslik, prognoosib analüüsikeskus Capital Economics.

Venemaa valuutareserv tundub suur – 490 miljardit dollarit, kuid riigi suurematel pankadel on võlgu rohkem kui varasid. Kui lääne sanktsioonid peaksid karmistuma, siis peab Venemaa hakkama kasutama oma reservi firmade ja pankade toetamiseks, kui need enam rahvusvahelist laenu ei saa, kirjutab Dagens Industri. Kui lisanduvad kaubanduspiirangud, läheb Venemaa olukord veelgi pingelisemaks.

Lihtsustatult öeldes müüb Venemaa läänele energiat ja kasutab saadavat raha kaupade ostmiseks. Kaubanduspiirangud vähendaksid Venemaa impordivõimalusi, tagajärjeks on tõenäoliselt kaubapuudus ja hinnatõus, selgitab Capital Economics.

Praegu on näha, et sanktsioonide kaudne mõju on Vene majandusele suur, kapitali väljavool on kiirenenud, rubla nõrgeneb, börsid kukuvad.

Näiteks Venemaa endine rahandusminister Aleksei Kudrin on öelnud, et sanktsioonide mõjul võib Venemaalt kapitali välja voolata umbes 50 miljardit dollarit kvartalis. Samuti prognoosib ta majanduskasv langust nulli, kirjutab Interfax.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles