Putini liitlane hoiatab sanktsioonide kibeduse eest

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Kudrin.
Aleksei Kudrin. Foto: SCANPIX.

Venemaa endine mõjukas rahandusminister ja praegune president Vladimir Putini majandusnõukogu liige Aleksei Kudrin hoiatab, et kui lääs laseb Moskva vastu käiku sanktsioonid, võib riigist varsti voolata välja lausa 50 miljardit dollarit kvartalis, majanduskasv aga muutuda olematuks.

Kudrini kinnitusel on lääne pangad Ukraina sündmuste tõttu juba hakanud kärpima krediidilimiite Venemaale ning panema ootele plaanitud laenusid.

Nagu hoiatas Kudrin, võidakse Vene pankadel keelata igasugused tehingud USA ja Euroopa Liidu laenuandjatega, mis võib kiirendada kapitali täiendava väljavoolu 50 miljardi dollarini kvartalis, kirjutab Financial Times.

Mullu neljandas kvartalis põgenes Venemaalt 16,5 miljardit dollarit.
Ühtlasi võib 2014. aasta SKT kasv kukkuda nulli protsendi peale (praegu ennustab majandusministeerium 2,5-protsendilist majanduskasvu).

«Paljusid krediidilimiite ei pikendada ja teatud projektid peatatakse, see on juba alanud ... Ettevõtted muutuvad ettevaatlikumaks. Nad ootavad ja vaatavad, kas tulevad uued, karmimad sanktsioonid,» selgitas Kudrin, kes oli Vene rahandusminister aastail 2000-2011.

Pankurite sõnutsi on peatatud pool tosinat tehingut mõnede juhtivate Vene ettevõtete rahastamiseks, sest pangad tahavad oodata ära, kui valusaks lääne sanktsioonid osutuvad ning millise vastulöögi annab Kreml.

Vähemalt tuleva nädalani on ootel laenud näiteks riigipangale VEB, miljardär Ališer Usmanovi Metalloinvestile ja oligarh Mihhail Friedmani firmale VimpelCom.
«Nad kõik ootavad esmaspäevani,» ütles ühe sellises olukorras oleva Vene firma juhtivtööaja. «Esmaspäeval loevad nad häid või halbu uudiseid [sanktsioonidest] ning teevad otsuse.»
Alates 3. märtsist on Vene aktsiaturg langenud 13,6 protsenti. Kaks suurimat riigipanka Sberbank ja VTB on kukkunud vastavalt 23,4 ja 24,7 protsendi jagu.

Ühe nimetatud panga tippjuhi kinnitusel käivad neil juba mitu päeva katkematult koosolekud valmistumaks kõikvõimalikeks stsenaariumiteks. «Me teeme kõik, et olla valmis kõige hullemaks, aga me loodame parimat,» ütles ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles