Torusetted neelavad soojust ja raha

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Kulpsoo

Sageli võib nii mõnegi maja elanikelt kuulda kaebusi, et nad maksavad soojuse eest suuri summasid, korteris aga on jahe. Selle põhjuseks on enamasti asjaolu, et keskküttesüsteemi torude ja radiaatorite sisepinnale on aastate jooksul kogunenud setted.

Torude läbipesuga tegeleva firma Altus Tehno andmeil neelab 3 mm paksune settekiht küttesüsteemis veerandi soojusenergiast, kirjutab Põhjarannik. Kui keskkütteradiaatoritest suurt kasu pole, on inimesed sunnitud kasutama mitmesuguseid soojendusseadmeid. Arvestused on näidanud, et kui malmradiaator on vaid viie protsendi jagu ummistunud, tuleb soojusrežiimi taastamiseks selles ruumis, kus ta paikneb, kulutada 80 kWh elektrienergiat. Nii tulebki välja, et soojuse eest makstakse üüratuid summasid.

«Kuid mõned korteriühistud küttesüsteeme siiski ei puhasta, kuna selleks lihtsalt ei jätku raha – ega see ole odav teenus,» märkis Kohtla-Järve korteriühistute juhtide assotsiatsiooni juhatuse liikme Jelena Mutonen.

Korteriühistutes öeldakse, et kui nad ongi sunnitud läbipesu tellima, siis vaid kõige probleemsemates püstikutes, sest kogu maja küttesüsteem käib neile üle jõu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles