Poola vajutab kildagaasipedaalile

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PKN Orlen kildagaasi tootmine Poolas.
PKN Orlen kildagaasi tootmine Poolas. Foto: SCANPIX

Poola valitsus pakkus eile kildagaasitööstusele kuueks aastaks maksusoodustusi, kiirendamaks uuringute käiku ning kärpimaks Ukraina-pingete taustal riigi sõltuvust Vene gaasist.

Viimase paari aastaga on Poola rajanud torujuhtmeid nii lääne- kui lõunasuunas, luues ühendusi naabritega Euroopa Liidus.

Ühtlasi on Läänemere rannikule kerkinud veeldatud maagaasi ehk LNG terminal võtmaks vastu laadungeid Katarist, kirjutab Wall Street Journal.

Valitsus on väljastanud kildagaasi uuringute litsentse ning pannud ka kodumaistele ettevõtetele tungivalt südamele vajaduse puurid pinnasesse pista.

Mõned rahvusvahelised suurettevõtted on aga lahkunud, tundes muret maksusüsteemi ja eesootavate regulatsioonide pärast.

Et probleemi leevendada, otsustas Donald Tuski valitsus mitte hakata kasseerima kildagaasi jaoks loodud erimaksusid enne, kui alles aastal 2020.

Ettepanek läheb kahe nädala jooksul parlamenti ning Tusk eeldab kiirmenetlust arvestades pingeid lähinaabruses, Venemaa ja Ukraina vahel.

«Gaasijulgeolek on täna iga Euroopa riigi, ka Poola, suveräänsuse eeltingimus,» ütles Tusk, viidates vajadusele vältida «gaasipõhist» väljapressimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles