Financial Times: kaitsekärbete aeg on ümber

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tank
Tank Foto: SCANPIX

Euroopa riikidel tuleb peatada oma kollektiivne sõjaline allakäik, manitseb Briti majandusleht Financial Times.

Ajaleht rõhutab oma juhtkirjas, et Vene presidendi Vladimir Putini sekkumine Ukrainas kinnitab NATO juhtide ja kõrgete USA ametnike kartusi, et Euroopa valitsused on olnud liiga varmad oma kaitsekulutusi kärpima.

Nüüd, Krimmi sisulise annektsiooni olukorras, on Euroopa Liidu jaoks käes suur strateegiline hetk, kirjutab Financial Times – valitsustel tuleb arvestada, et sõjalise võimekuse jätkuval kärpimisel on ka tagajärjed.

Järelemõtlemiseks on kaks kaalukat põhjust. Esiteks on NATO juhtiv liige USA üha enam seotud strateegiliste ähvardustega järjest jõulisema Hiina poolt, kelle eest ootavad kaitset nii Jaapan kui Lõuna-Korea. Kuna raha napib ka Ameerikas, on sealsete relvajõudude võimalused piiratud.

Teiseks on eurooplased reageerinud väga mannetult USA üleskutsetele kaitseks rohkem panustada. Mullusel tippkohtumisel konstateerisid ELi liidrid kiretult, et «kaitse on oluline». Samas: kui 2007. aastal kulutas EL kaitsele kokku 200 miljardit eurot, siis tänase seisuga vaid 170 miljardit eurot.

Krimmi tunginud Venemaa võib Euroopa unisust täheldades jõuda järeldusele, et idapiiril toimuvad agressioonid tekitavad seal vaid vastakaid tundeid ja muud ei midagi.

NATO liikmed on lepinguliselt kohustatud sekkuma, kui Vene agressioon nihkub Ukrainast edasi, näiteks Baltimaade poole. Lähtuvalt artiklist nr 5 tuleks USA liitlastele appi.

Euroopa liidrid peavad aga ameeriklasi veenma, et alliansi ühtsus on nende jaoks oluline – mitte jättes muljet, et USA panust NATOsse peetakse enesestmõistetavaks.

2011. aastal hoiatas endine USA kaitseminister Robert Gates, et USA ei pruugi olla vaimustunud väljavaatest «kulutada kallist raha rahvaste peale, kes, nagu näib, ei soovi olla tõsiseltvõetavad partnerid iseendi kaitsel».

Krimmi kiiluvees ei tohi Euroopa seda hoiatust enam ignoreerida, toonitab Financial Times.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles