Kohvi hind tõusis kahe aasta kõrgeimaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvi hind tõusis kahe aasta kalleimaks.
Kohvi hind tõusis kahe aasta kalleimaks. Foto: SCANPIX

Kohvi hind tõusis esmaspäeval maailmaturul kahe aasta kõrgeimaks, kui maailma suurima kohvitootja Brasiilia põud vähendab saagi väljavaateid nii sel kui järgmisel aastal, kirjutab Reuters.

Araabika kohvioad on kallinenud sel aastal umbes 80 protsenti.

Reutersi küsitletud analüütikud ennustavad, et Brasiilia põud kahandab kohvisaaki enam kui 10 protsenti ning see tuleb 48,9 miljonit 60-kilost kotti. Brasiilia peab tootma vähemalt 50 miljonit kotti, et maailma araabika turg suudaks tasakaalus püsida, ütles CoffeeNetworksi analüütik Andrea Thompson.

Analüütikute hinnangul vähendab põud ka järgmise aasta saaki. Kuid esialgu ei ole täit selgust isegi selle aasta saagis, kuna Brasiilia ilmaolud on äraarvamatud. Commerzbank analüütikus Michaela Kuhli sõnul on turg juba üsna lähedal paanikale.

Robusta hind ei ole nii järsult tõusnud kui araabikal, kuid esmaspäeval oli seegi viimase aasta kõrgeim. Kui araabika peamine kasvataja on Brasiilia, siis Robusta kohviubade suurim kasvataja on Vietnam. Robusta tonnihind oli 2144 dollarit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles