Europol hoiatab avaliku Wi-Fi eest

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traadita interneti leviala märk. Pilt on illustratiivne.
Traadita interneti leviala märk. Pilt on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter

Meie, eestlaste jaoks on avalik tasuta Wi-Fi-ühendus midagi niisama isenenesest mõistetavat kui jaanipäevane niru suusailm. Kuna see mugavusteenus ka Euroopas järjest enam levima on hakanud, tunneb Europol muret.

«Igasugune info, mida te Wi-Fi-võrgus liigutate, võib sattuda pahatahtlike inimeste kätte,» rõhutas Europoli küberkurjategevuse osakonna pealik Troels Oerting BBC-le. «Viimasel ajal on kasvanud avalike Wi-Fi-võrkude kuritarvitamine, neis varastatakse isikuandmeid, salasõnu ja raha.» Oerting soovitas raha ja tundlike isikuandmetega seotud internetiliiklust harrastada vaid kindlat turvatud võrgus, näiteks oma isiklikus tugeva salasõnaga koduses wi-fis.

Sealjuures ei kasuta kurjategijad andmete varastamiseks mingit ulmelist tehnoloogiat. Kõige levinum ja labasem nipp on see, et kuhugi, näiteks kohvikusse tekitatakse avalik ja tasuta Wi-Fi-punkt, mille nimi meenutab täiesti kas või selle sama kohviku nime. Pahaaimamatu klint ühendab oma mobiilse seadme selle võrguga ja nüüd pole pahasoovijal enam keeruline läbi tema seadme kulgevast ühendusest huvitavamad osad välja filtreerida ja infot ründeks kasutada. Seda tehnikat nimetatakse «vahemehe-meetodiks».

Asi on tõsine, sest BBC andmetel keeras Euroopa parlament mõni kuu tagasi kinni oma avaliku Wi-Fi teenus – just selle pärast, et seal avastati tundmatu «vahemees».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles