Maksulaekumiste kasvu hoidis tagasi ettevõtte tulu- ja käibemaks

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebruaris on kogutud maksude summa tavapäraselt madalam seoses füüsilistele isikute tulumaksutagastuste alustamisega.
Veebruaris on kogutud maksude summa tavapäraselt madalam seoses füüsilistele isikute tulumaksutagastuste alustamisega. Foto: Marko Saarm / Sakala

Veebruaris kogus maksu- ja tolliamet 340 miljonit eurot makse, mis  on 2,9 protsenti rohkem kui möödunud aastal.

Võrreldes jaanuariga mõjutas kasvu eelkõige juriidilise isiku tulumaksu laekumise vähenemine, kuid aeglustus ka käibemaksu laekumise kasv, teatas rahandusministeerium.

Veebruaris on kogutud maksude summa tavapäraselt madalam seoses füüsilistele isikute tulumaksutagastuste alustamisega.

Füüsilise isiku tulumaksu tagastused ületasid veebruaris tasumisi ja laekumine oli seetõttu 17,5 miljoni euroga miinuses. Tagastused olid seejuures 50 miljonit eurot, mis on pea 9 miljonit eurot vähem kui aasta tagasi samal kuul.

Veebruari lõpu seisuga oli tuludeklaratsiooni esitanud üle 430 000 isiku,  tagastamisele kuulus 69,7 miljonit eurot ja juurdemääramisi oli 3,8 miljonit eurot.

Riigieelarve aluseks olnud prognoosis on kogu 2014. aasta tagastuste mahuks oodatud ligi 100 miljonit eurot ning juurdemääramisteks 23 miljonit eurot.

Hõive ja palga tasemed vähenesid jaanuaris detsembriga võrreldes, see on tavapärane ja seotud sesoonsusega. Aastaga tõusis hõivatute arv 0,6 protsenti ja väljamakstud palgad on 7,5 protsenti suuremad.

Kiirem kasv oli seejuures jae- ja hulgikaubanduse sektoris, kus palga väljamaksete tõus on olnud kahekohaline.

Käibemaksu laekus veebruaris 121,9 miljonit eurot ehk 4,2 protsenti rohkem kui 2013. aasta alguses. Sarnaselt tööturu arengust sõltuvate maksudega laekus ka käibemaksu veebruaris sesoonsusest tulenevalt eelmisest kuust vähem.

Lisaks hoidis laekumise kasvu tagasi ka eelmise kuu ja aasta sama perioodiga tõusnud maksutagastuste osakaal, mis oli suurem kui sel kuul deklareeritud tagastuste kogumaht.  Selle mõjul võib suureneda aga omakorda märtsikuu käibemaksu laekumine.

Kui suuremate tegevusalade maksustatav käive kasvas jaanuaris keskmiselt 1,6 protsenti, siis muude tegevusalade keskmine vähenes eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 7,3 protsenti.

Käivete vähenemist põhjustab muu hulgas maksu- ja tolliameti aktiivne tegevus käibemaksupettustega, mis puhastab ettevõtlussektorit niinimetatud variettevõtete fiktiivsetest käivetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles