Obamalt nõutakse «gaasisignaali» Putinile

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

Vabariiklased on heitnud president Barack Obamale väljakutse kasutada USA elavnevat energiatootmist vastukaaluna Venemaale, leevendades gaasi- ja naftaekspordi piiranguid Euroopasse.

Toonitades, et Obama on nagunii tõotanud tänavu asju dekreetide teel korda ajada, rõhutas senati energiakomitee juhtiv vabariiklane Lisa Murkowski Financial Timesile, et riigipea peaks rakendama oma täidesaatvat võimu energiaekspordi vallas.

«See on tähtis signaal. Ja asja ilu peitub selles, et meil poleks tarvis esitada eelnõud ning läbida kogu seda seadusloome protsessi,» ütles Murkowski. «President võiks selle ära teha.»
Samas leiab Murkowski, et Obamal ei jätku julgust astuda enne novembrikuiseid vahevalimisi sammu, mis ajaks tagajalgadele demokraatidest annetajad ja keskkonnaaktivistidest valijad, kes mõistaksid juba eos hukka kõik, mis lõhnab suurema puurimise järele.

Ukraina kriisi tõttu kõlavad USAs nii vabariiklaste kui demokraatide leerist üleskutsed, et valitsus peaks eemaldama maagaasi ekspordi piirangud ja vähendama oma Euroopa liitlaste sõltuvust Vene gaasist.

Murkowski lisas, et arvestades ettepanekuid kärpida kaitse-eelarvet jääb Ühendriikidel kriisikolletesse saatmiseks üha vähem sõdureid. «Kuidas me siis veel mõju saame avaldada? Kuidas saaksime tagada teatud stabiilsust? Energiaressursside abil,» vastas senaator omaenda küsimusele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles