5 rasket küsimust, mille peaksid töövestlusel esitama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küsimustele tööpausi põhjuste kohta tuleb vastata ausalt.
Küsimustele tööpausi põhjuste kohta tuleb vastata ausalt. Foto: SCANPIX

Töövestlus võib olla hirmuäratav, kuid tuleb mõista, et see on kahepoolne ning tööandjad ei ole ainsad, kellel on õigus küsimusi esitada.

Ka tööle kandideerijana on oluline teada, kuidas ja millal küsida ettevõtte, töökoha ja valdkonna kohta olulisi küsimusi, kirjutab ajakiri Your Coffee Break.

Ajakiri pani kokku viis rasket küsimust, mida ei tohiks kandidaat töövestlusel karta ning mis aitavad sul koguda olulist informatsiooni ja teiste seast silma paista.

1. Millised on kõige olulisemad omadused, mida inimesel sellel töökohal edukas olemiseks vaja on?

See küsimus aitab intervjueerijal keskenduda sulle kui inimesele. Kui su CV ei ole täiuslik, siis jutu viimine sinu suurepärastele isikuomadustele võib puudujääke CV-s kompenseerida. Kui su CV on täiuslik, siis värbajatele meeldib siiski kandidaadiga side luua ja näha, milliseid isikuomadusi kandidaat endaga kaasa tooks. Lisaks aitab selle küsimuse vastus sul otsustada, kas sa sobid sellele ametikohale või mitte.

2. Kas sa naudid siin töötamist?

See küsimus võib värbajat ehmatada, aga nende vastus ütleb palju. Kui vastatakse kiirelt ja naeratades «jah», millele järgneb entusiastlik põhjendus, siis see on hea märk. Kui värbaja kahtleb, väldib silmakontakti või annab kohmaka vastuse, siis on see punane lipp. Lisaks aitab see küsimus muuta tööintervjuu vestluslikumaks.

3. Kas minus, minu oskustes või taustas on midagi, mis tekitas teis kahtlusi, kas ma sellele töökohale sobiks?

See on küsimus, mis tuleb esitada, kui sa töökohta ei saanud. Negatiivse tagasiside saamine võib olla hirmuäratav, aga ka väga kasulik. Selle küsimuse esitamine näitab, et sa talud konstruktiivset kriitikat ja oled enda arendamisele pühendunud.

4. Miks see ametikoht vaba on? On see uus või keegi lahkus?

Kui vastus on, et ettevõte kasvab, siis on see suurepärane. Kui aga värbaja hakkab keerutama, siis see on halb märk. Kuigi vaba ametikoht ei pruugi tähendada, et ettevõttes on midagi valesti, on siiski oluline olla otsekohene, et saada otsekohene vastus.

5. Millised raskused inimest sellel ametikohal ootavad?

See küsimus võib olla ebamugav, kuna värbaja peab rääkima võimalikest negatiivsetest aspektidest. Samas sa väärid seda, et teada, mis sind ees ootab, kui sa selle töö saad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles