Viis aastat suurt börsitõusu

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi börs.
New Yorgi börs. Foto: SCANPIX

Täna viis aastat tagasi ehk 2009. aasta 9. märtsil kukkusid suurem osa maailma börsidest finantskriisi aegsesse madalseisu ning algas suur tõus, mis USAs ja paljudes Euroopa börsidel kestab tänini.

Kui viis aastat tagasi paistis maailm kokku kukkuvat, siis tänaseks on saanud selgeks, et vana investeerimistõde, et parim aeg aktsiate ostmiseks on siis, kui veri on tänaval (ka piltlikult), kehtib ka täna. Need, kes julgesid viis aastat tagasi aktsiaid osta, on tänaseks väga korralikult teeninud. Rahul võivad olla ka need, kes suutsid külma närvi hoida ja hoidusid väärtpaberid müümata. Halvima investeerimisotsuse tegid ilmselt need, kes otsustasid üldise paanikaga kaasa minna ning müüsid oma aktsiad ära.

Maailma tuntuim börsiindeks Dow Jonesi tööstuskeskmine on viie aastaga kerkinud 2,5 korda, Helsingi börs 2,2 korda Stockholmi börs 2,5 korda.

Erinevalt USA ja paljudest Euroopa börsidest ei liigu Tallinna börs rekordkõrgustel, aga märgatavalt (tegelikult veel suuremaid) tõuse on teinud siinsed aktsiad. Börsiindeks OMXT on võrreldes viie aasta taguse madalseisuga hüpanud 3,3 korda. Tõsi, siinse turu langus oli arenenud riikide omast sügavam – OMXT indeks kukkus buumiaegse tipuga võrreldes 77 protsenti.

Näiteks Tallinna Kaubamaja aktsia on viie aastaga kallinenud 3,3, Harju Elektri aktsia 3,7, Olympic EG aktsia 5,4 ning Silvani FG aktsia koguni 8,7 korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles