Uuring: põlevkivitööstuse väärtuseks peetakse energiasõltumatust

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Virumaal toetatakse oodatult põlevkivi kaevandamist.
Ida-Virumaal toetatakse oodatult põlevkivi kaevandamist. Foto: Tairo Lutter

Eesti elanikud peavad põlevkivitööstuse peamiseks väärtuseks energiajulgeolekut ja tööstusega kaasnevaid töökohti.

Väärtusetuks pidas põlevkivitööstust vaid 4 protsent TSN Emori poolt läbi viidud uuringule vastanutest, vahendas Eesti Energia.

Energiajulgeoleku aspekti tõid esile 39 protsenti vastanutest. Eurostati andmetel on Eesti energiasõltumatuselt Euroopas Taani järel teisel kohal.

Töökohti peab põlevkivitööstuse peamiseks väärtuseks 23 protsenti vastanutest, Ida-Virumaal on see näitaja ootuspäraselt kõrgem - 36 protsenti. Lisaks toodi põlevkivitööstuse väärtustena esile odavamat elektrit, riigile tulu teenimist ja majanduse elavdamist.

Aasta aastalt on kasvanud ka Eesti elanike toetus kaevandamisele ning jõudnud viimase nelja aastaga 53 protsendilt 66 protsendini. Kaevandamisse skeptiliselt suhtuvate inimeste arv on vastaval perioodil vähenenud 35 protsendilt 22 protsendini.

Traditsiooniliselt on suurim toetus kaevandamisele Ida-Virumaal, kus kaevandamise jätkamist soovib 84% protsenti vastanutest.

«Ida-virumaalaste poolehoid kaevandamisele on ühelt poolt muidugi selgitatav kohaliku kogukonna tööhõive küsimusega,» ütles Eesti Energia Kaevanduste juht Veljo Aleksandrov. «Teisalt on kohalikul kogukonnal ka palju selgem ja isiklikust kogemusest pärinev arusaam milles kaevandamine seisneb ning mis sellega kaasneb ja mis mitte. Samuti näevad nad paremini kui teised endiste kaevandusalade uuestisündi,» lisas ta.

Eesti põlevkivienergeetika arendaja ja Eesti suurim tööandja Eesti Energia annab tööd umbes 7000 töötajale, kellest 5000 elavad Ida-Virumaal.

Veebruaris valminud TSN Emori uuringus osales juhuvalikuga 1100 inimest vanuses 15 ja enam aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles