Enim mõjutas hinnatõusu toidu kallinemine

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enim tõusid veebruaris toiduainete hinnad.
Enim tõusid veebruaris toiduainete hinnad. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2014. aasta veebruaris võrreldes jaanuariga 0,1 protsenti ja võrreldes eelmise aasta veebruariga 0,6 protsenti.

Kaubad olid 2013. aasta veebruariga võrreldes ühe protsendi kallimad ja teenused 0,2 protsenti odavamad, teatas statistikaamet.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta veebruariga võrreldes langenud 0,4 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 0,9 protsenti.

2013. aasta veebruariga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim 2,4 protsenti kallinenud toit, millest 40 protsenti andsid aastataguse ajaga võrreldes 5,5 protsenti kallinenud piimatooted ja ligi kolmandiku, 8,1 protsenti kallinenud köögivili.

90 protsenti toidu põhjustatud indeksitõusust tasandas elektri, soojusenergia ja kütte odavnemine. Sealjuures oli soojusenergia 4,7 protsenti ja kodudesse jõudnud elekter 4,1 protsenti odavam kui 2013. aasta veebruaris.

Suurem mõju indeksile oli veel alkohoolsetel jookidel ja tubakal, mis kallinesid aastaga vastavalt 5,3 protsenti ja 7,6 protsenti.

Mootorikütus oli 2014. aasta veebruaris 4,6 protsenti odavam kui aasta varem. Mullu sama ajaga võrreldes on toidukaupadest enim ehk 14 protsenti kallinenud värske köögivili ja 12 protsenti kala ning odavnenud kohv (16 protsenti) ja suhkur (13 protsenti).

Jaanuariga võrreldes olid veebruaris tarbijahinnaindeksi peamisteks mõjutajateks 1,8 protsenti odavnenud elekter, soojusenergia ja küte, 1,4 protsenti kallinenud alkohoolsed joogid ja tubakas ning rõivaste ja jalatsite soodusmüükide lõppemine.

Uute aktsiisimääradega märgistatud sigaretid olid jõudnud enamikku kauplustest. Suurimad hinnamuutused tegid kuuga läbi Hiina kapsas, mis kallines 47 protsenti ja apelsin, mis odavnes 17 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles