BP üritab aktsiate langedes investoreid rahustada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
British Petroleumi (BP) logo.
British Petroleumi (BP) logo. Foto: AP / Scanpix

BP reitingud on langenud ja aktsiahind kukkunud alates naftaplatvormi plahvatusest 34 protsenti. Täna üritab firma investoritesse lootust süstida.

Nimelt peavad tegevjuht ja nõukogu esimees Tony Hayward ja Carl-Henric Svanberg aktsionäride ja analüütikutega maha konverentsikõne, mille käigus selgitavad oma toiminguid pärast plahvatust ning väidavad, et ettevõttel on piisavalt ressursse, et puhastustööd kinni maksta ja kannatanutele kahjud kompenseerida.

Tõenäoliselt viitavad nad võimalusele, et BP võib USAst lähtuvale poliitilisele survele vastu tulles dividendide maksmise ära jätta või neid kärpida.

Plaanitud briifingu fooniks on tõsiasi, et BP pidi eile leppima lekkekoha sulgemisel variandiga B. Katkenud toruotste äralõikamine teemantsaega ebaõnnestus ning seda tuleb nüüd teha hüdrauliliste kääridega, mis aga lekkekoha sulgemise raskemaks muudab ja suurendab riski, et operatsiooni käigus lekib rohkem naftat.

Hayward ütles eile Houstonis, et tõde viimase katse kohta peaks selguma 24 tunni jooksul.

Krediidiagentuurid Moody’s ja Fitch langetasid BPd ühe pügala võrra. Moody’s Aa1 pealt Aa2 peale, Fitch võttis aga kahekordse A tagant plussmärgi ära.

BP nõukogu leppis tänase esitluse üksikasjad kokku eile telekonverentsi vahendusel. Hayward ja Svanberg rõhutavad täna, et lekke kulud, mida praegu hinnatakse ligikaudu 20 miljardile dollarile, on firmale taskukohased.

Tänavu peaks BP maksujärgne kasum olema ligikaudu 21 miljardit dollarit ning katma 60-dollarise barrelihinna juures sularahas nii dividendid, intressimaksed kui kapitalimahutused. Eile maksis nafta 73 dollarit barrel.

Firma kulutused on suhteliselt väikesed, võla ja omakapitali suhe on allpool eesmärgiks seatud 20-30 protsendi vahemikku.

Dividendisurve USAs on kasvab aga üha. Senaatorid Charles Schumer ja Ron Wyden on öelnud Haywardile, et see oleks «mõeldamatu», et BP maksaks dividende enne, kui katastroofi kogumaksumus on kindlaks tehtud.

Alex Stewart Evolution Securitiesist kirjutas eile: «Me usume, et BP nõtkutab põlvi poliitilise surve ees USAs ning peatab dividendimaksed 2010. aasta lõpuni.»

Briti turul tabaks BP dividendikärbe investoreid rängalt. Tänavu pidanuks BP dividendid moodustama ligi 12 protsenti kõigist Londoni börsil noteeritud ettevõtetest, ütlevad Morgan Stanley analüütikud.

President Obama külastab täna Mehhiko lahe piirkonda juba kolmandat korda. Administratsiooni teatel nõutakse naftafirmalt, et nad maksaksid 1. juuliks kinni 75 protsenti valitsuse puhastuskuludest, mis on tänase seisuga 69 miljonit dollarit.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles