Galerii: täna avati Estlink 2

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna, 6. märtsil toimus möödunud aasta detsembris turu käsutusse läinud ja veebruaris lõplikult valminud Eesti-Soome alalisvooluühenduse EstLink 2 ametlik avatseremoonia. Üritus toimus samaaegselt Püssi konverterjaamas Eestis ning Soomes.

EstLink 2 kogupikkus on ligikaudu 170 km, millest 14 km moodustab õhuliin Soomes, 145 km merekaabel Soome lahe põhjas ja 12 km maakaabel Eestis.

EstLink 2 suurendas ühendusvõimsuse Eesti ja Soome vahel 350 MW-lt 1000 MW-ni ja kõrvaldas ühe kriitilisematest pudelikaeladest Läänemere regiooni elektriturul. Tänu EstLink 2-le on elektri turuhind Eestis ja Soomes ühtlustunud. Alates EstLink 2 käivitumisest on elektri hind neis riikides olnud Eleringi andmetel 85% tundidest võrdne.

«Estlink 2 avamise järel on meie ülekandevõimsused Soomega suuremad, kui ühendused Venemaaga. Meie energiajulgeolek on kindlamatel alustel,» ütles avamisel keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

«EstLink 2 esimesed töökuud on toonud kinnituse, et uue ühenduse ehitus on end õigustanud. Projekt toob märgatavat tulu ühiskonnale ja see on näide kogu Euroopale, kuidas saavutada piiriülest koostööd tänu samadele eesmärkidele mõlemal pool piiri,» märkisid Eleringi ja Fingridi juhid Taavi Veskimägi ja Jukka Ruusunen.

Ühenduse mõlemas otsas on konverterjaamad, mis muundavad alalispinge vahelduvpingeks ja vastupidi. Merekaabel on ühendatud Soome põhivõrku Anttila 400 kV alajaamas Porvoos. Eestis on maakaabel ühendatud elektrivõrguga Püssi 330 kV alajaamas Ida-Virumaal.

EstLink 2 eelplaneerimisprotsess algas 2007. aastal, millele eelnesid Euroopa Komisjoni poolt korraldatud läbirääkimised Balti energiaturgude ühendamiseks. 2010. aastal käivitunud projekti realiseerisid Eesti ja Soome süsteemioperaatorid Elering AS ja Fingrid Oyj.

Projekti eelarve on ligikaudu 230 miljonit eurot, mis jagunes Fingridi ja Eleringi vahel. EstLink 2 sai 100 miljonit investeerimistoetust Euroopa Liidult. Projekti planeerimisest ja ehitamisest võtsid osa kümned firmad ja sajad töötajad. Rahvusvahelise projekti peatöövõtjad olid Nexans Norway AS, Siemens AG ja Siemens Osakeyhtiö konsortsium, Empower Oy ja Bouygues Energies & Services.

EstLink 2 avatseremoonia toimus samaaegselt Eestis ja Soomes, millest võtsid teiste hulgas osas Eesti ja Soome valitsuste esindajad ning Eleringi ja Fingridi juhid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles