Kuust võiks saada hiiglaslik elektrijaam?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuust saaks jaapanlaste plaani järgi hiiglaslik päikeseenergia koguja.
Kuust saaks jaapanlaste plaani järgi hiiglaslik päikeseenergia koguja. Foto: SCANPIX

Jaapani ehitusfirma Shimizu pakkus hiljuti välja senistest kaugelt kõige suuremõõtmelisema ja ambitsioonikama plaani päikeseenergia kogumiseks: Kuu võiks katta päikesepaneelidega.

Täpsemalt seisneb plaan päikesepaneelidest koosneva vöö ehitamises ümber Kuu 11 000 kilomeetri pikkuse ekvaatori. Ettevõtte julge väljaütlemise järgi võiks selle abil rahuldada kogu maailma energiavajaduse, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Algselt oleks nii-öelda Kuu ringi laiuseks paar kilomeetrit, kuid seda saaks laiendada kuni 400 kilomeetrini.

Päikeseelementide toodetud elektrienergia saadetaks kaableid pidi Kuu Maa poole pööratud küljel asuvatesse ülekandeseadmetesse. Kui elekter muundatakse mikrolaineteks ja laserkiirteks, saadaksid 20-kilomeetrise diameetriga antennid energia Maal asuvatesse vastuvõtjatesse. Maal muudetakse energia tagasi elektrienergiaks või mõneks muuks energialiigiks.

Shimizu järgi on nende idee suurimaks eeliseks asjaolu, et Kuul peaaegu puudub atmosfäär, mistõttu ei ole seal päikesepaneelide tõhusust vähendavat halba ilma. Seega saaks Kuu ring pidevalt toota puhast energiat, lõpetades inimkonna sõltuvuse piiratud maistest ressurssidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles