Ettevõtlussektori kogukasum kasvas mullu 3,1 miljardi euroni

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui kodu müüa ei soovita, kuid kulud on ühele inimesele siiski liiga suured, tasub mõelda näiteks üürilise leidmisele.
Kui kodu müüa ei soovita, kuid kulud on ühele inimesele siiski liiga suured, tasub mõelda näiteks üürilise leidmisele. Foto: SCANPIX

Esialgsetel andmetel oli 2013. aastal ettevõtlussektori kogukasum 3,1 miljardit eurot, mis oli 5 protsenti suurem kui aasta varem, teatas statistikaamet. Ettevõtlussektori kogukasum kasvas neljandat aastat järjest.

Võrreldes 2012. aastaga suurenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumi juurdekasvu andsid peamiselt siseturul tegutsevad kinnisvara-, energeetika- ja kaubandusettevõtted. Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim veondus ja laondus ning töötlev tööstus.

Kogukasumis suurima osatähtsusega töötleva tööstuse kasum vähenes 2012. aastaga võrreldes 6 protsenti, seda eelkõige põlevkiviõli- ja toiduainetetööstuse kasumi vähenemise tõttu.

Ettevõtted müüsid 2013. aastal kaupu ja teenuseid 50,4 miljardi euro eest, mis oli 9 protsenti rohkem kui aasta varem. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suurema osatähtsusega hulgi- ja jaekaubanduses ning töötlevas tööstuses kasvas müügitulu vastavalt 15 protsenti ja 7 protsenti. Enim ehk kolmandiku suurenes aastaga müügitulu kinnisvara tegevusalal.

Ettevõtete kulud suurenesid 2012. aastaga võrreldes 9 protsenti, sealhulgas tööjõukulud samuti 9 protsenti. Nii tööga hõivatud isikute kui ka töötatud tundide arv suurenes kumbki 2 protsenti. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli 2013. aastal keskmiselt 21 300 eurot hõivatu kohta, mis oli 5 protsenti suurem kui aasta varem.

Ettevõtete investeeringute kasv peatus. Ettevõtted investeerisid 2013. aastal 2,6 miljardit eurot, mis oli sama palju kui aasta varem. Sarnaselt 2012. aastaga investeeriti põhiliselt masinatesse ja seadmetesse, hoonete ja rajatiste ehitamisse ning rekonstrueerimisse.

Suuremad investeerijad olid energeetika-, töötleva tööstuse ning veondus- ja laondusettevõtted, kes tegid poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes 2012. aastaga suurenesid investeeringud maasse, ehitistesse ja arvutisüsteemidesse. Teised investeeringud vähenesid, neist enim investeeringud masinatesse ja seadmetesse (9 protsenti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles