Kross: paberid Kallase kohta ei pärine minult

Argo Ideon
, poliitika- ja majandus­­analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross.
Eerik-Niiles Kross. Foto: Peeter Langovits

IRLi aseesimees Eerik-Niiles Kross lükkas vestluses Postimehega ümber sel nädalal visalt levinud väited, et Eesti Päevalehes äsja ilmunud lood Siim Kallase tegevusest 20 aastat tagasi põhinevad temalt saadud dokumentidel.

«See on absurdne väide,» ütles Kross. «Samasugune, nagu ma olevat ka Arctic Sea kaaperdanud. Ma ei tea, kust need materjalid pärinevad, igal juhul mitte minu arhiivist.»

Kross lisas, et ta ei saa ka aru sellest loogikast, miks peaks tema Siim Kallase kohta mingeid vanu dokumente ajakirjandusse sokutama. «Mis kasu minul võiks sellest olla?»

EPLis ilmusid teisipäeval faksikoopiad, mis räägivad Eesti Panga poolt pangagarantii andmisest. «Meie, Eesti Pank, garanteerime käeolevaga, et anname välja pangagarantii väärtuses 100 miljonit USA dollarit 12. detsembril 1994,» seisab ühes dokumendis. See on allkirjastatud Eesti Panga president Siim Kallase poolt.

Dokumendid ei tõenda siiski, et selline garantii ka tegelikkuses oleks antud. Eesti Pangas vastavaid dokumente leitud ei ole.

Eilseks Eesti poliitikakoridorides kõige enam levinud versioon asjast väidab, et vanade dokumentide väljailmumise taga olevat tänase valitsuse koalitsioonipartner Isamaa ja Res Publica Liit ning konkreetselt Eerik-Niiles Kross. Seda seostatakse Kallase soovimatusega anda IRLile kinnitust ühises võimuliidus jätkamise kohta, mis tänaseks on muutunud aga juba küllaltki tõenäoliseks võimaluseks, et uus valitsus sünnib hoopiski Reformierakonna-sotside teljel.

Siim Kallas kinnitas Postimehele, et materjali ajastus polnud kindlasti juhuslik. Ta ei soovinud aga öelda, kas asi võiks mõjutada eelseisvaid valitsuskõnelusi. «Kas mõjutab või mitte, on kõneluste käigus näha.»

Loe põhjalikumalt neljapäevasest Postimehe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles