Buffett kaitses Moody’st

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Warren Buffet
Warren Buffet Foto: Reuters / Scanpix

Miljardärist investor ja Moody’s Corpi suurosanik Warren Buffett kaitses eile kongressis reitinguagentuure ja väitis, et nood tegid finantskriisi künnisel lihtsalt neidsamu vigu, mis teisedki tegijad USA eluasemeturul.

Buffett oli tegelikult keeldunud finantskriisi uurimiskomisjoni ette astumast, kuid viimaks pani kohtukutse ta siiski kuuletuma. Kuulamisele ilmus ta koos Moody’se tegevdirektori Ray McDanieliga.

Kongressi poolt kokkukutsutud parteiülene komisjon üritab jõuda selgusele, kuidas omistati kolmekordse A reitinguid struktureeritud krediidiinstrumentidele, mis – nagu hiljem selgus – olid hapudest laenudest lausa läbi imbunud.

Kui Buffetilt küsiti, kas agentuuri juhatuses tuleks teha muudatusi, kuna reitinguid tuli pärast eluasemeturu kollapsi oluliselt langetada, vastas Buffet nii: «Mina ütleksin, et selle konkreetse juhtumi puhul tegid nad samu vigu, kui praktiliselt kõik meie maal.»

«See oli suurim mull, mida ma oma eluajal üldse näinud olen... Väga väga vähesed inimesed said sellest aru. Ja just seetõttu need mullid tekivadki,» ütles ta. «Hinnatõus on kui narkootiline aine, mis mõjutab mõtlemisvõimet hierarhia mõlemas otsas.»

McDaniel ütles, et eksimused väärtpaberireitingute määramisel olid talle «sügavaks pettumuseks».

«See kahjustas firma mainet ja pikemas perspektiivis ka selle väärtust,» tunnistas ta.

Moody’se aktsiad langesid maikuuga enam kui 20 protsendi võrra.

«Mina ise oleksin karmim hoopis nende asutuste tegevjuhtide suhtes, kes USA valitsuse sekkuma panid ja ilmaasjata riigiabi said,» ütles  Buffett ja lisas, et need juhid tuleks «ilma ühegi pennita minema saata».

Moody’se endised töötajad ütlesid kuulamisel, et panid parimaid reitinguid pankurite ähvarduste tõttu. Nende sõnutsi tehti pideva turuosa laiendamise huvides halbu otsuseid, samuti ei olnud firmas piisavalt töötajaid, et komplekssete võlainstrumentide plahvatusega sammu pidada.

«Meist sai üks kolmekordse A tehas,» ütles endine tippjuht Eric Kolchinsky. «Pankurid teadsid, et me ei saanud tehingutest taganeda... ja kasutasid seda ära.»

Copyright The Financial Times Limited 2010. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles