Kuldmündi American Eagle müük 11 aasta tipus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuld Eesti Panga muuseumis.
Kuld Eesti Panga muuseumis. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Untsise American Eagle’i kuldmündi müük lõi maikuus 11 aasta rekordi, teatas USA mündikoda.

Kokku osteti neid mais 190 000 tükki. Mis annab märku sellest, et investorid rüselevad füüsilise kulla pärast üsna kõvasti.

Eurotsooni võlakriisi poolt tekitatud murelikus õhkkonnas on erakordselt suurt nõudlust kuldmüntide ja väiksemate kullakangide järele täheldanud ka teised mündikojad muudes maailma paikades.

Kuigi müntide ja väikeste kangide ostud moodustavad üldisest kullanõudlusest suhteliselt väikese osa, peetakse seda siiski üheks olulisematest investeerimiskliimat kirjeldavaks faktoriks.

Maailma populaarseimat kuldmünti Krugerrandi tootev Lõuna-Aafrika mündikoda tõstis möödunud nädalal oma toodangut 50 protsendi võrra, et nõudlusega sammu pidada.

Austria mündikoda müüs oma Viini Filharmoonikute münti maikuus 238 000 untsi – kuus korda rohkem, kui 2009. aasta mais.

Kanada kuninglik mündikoda, kes oma Maple Leafi münte tavaliselt korraga 5000-25 000 untsi jagu müüb, sai möödunud kuus ühekordse tellimuse tervelt 120 000 untsi peale.

Müügidirektori David Madge’i sõnutsi tuli kuu kogumüük «viie tonni suurusjärgus» ehk 180 000 untsi. «Nõudlus Euroopast on dramaatiliselt kasvanud,» ütles ta.

Märgatav jõnks ülespoole tabas ka teisi kullainvesteeringuid. Börsifondid suurendasid oma kullahoiuseid maikuuga 4,8 miljoni untsi võrra, mis on alates arvestuse algusest paremuselt teine kuu üldse.

See omakorda aitas lükata kullahinna juuni alguse poole kõigi aegade rekordi, 1248,95 dollari peale Trooja untsist. Eile läks kuld kaubaks natuke odavamalt, umbes 1220 dollariga.

USA mündikoja müük oli aastatagusest maikuust ligi kolm korda suurem ja parim alates 1999. aasta jaanuarist – mil kullahind oli praegusest vaevalt veerand.

Lõuna-Aafrika mündikoda, kes müüs mais ligikaudu 65 000 untsi, prognoosib juunikuiseks läbimüügiks 90 000 untsi. Diilerid on Krugerrandide saamiseks kuu aja pikkuses järjekorras.

Kuigi pärast mai keskel heaks kiidetud eurotsooni 750 miljardilist abipaketti on nõudlus mõnevõrra stabiliseerunud, jääb nõudlustase paljude hinnangul kõrgeks. «Ma pakuks, et juuni tuleb tugevam, kui mai,» ütles härra Madge Kanada mündikojast.

Lõuna-Aafrika mündikoja hinnangul jääb nõudlus praegusele tasemele kuni juuli lõpuni.

Paljud analüütikud usuvad, et kullahind lööb tulevatel nädalatel taas uue rekordi. UBSi väärismetallide analüütik Edely Tully ütles: «Kuld on nüüd palju stabiilsemal tõusuteel. Sellist palavikulist meeleolu, nagu paar nädalat tagasi, enam pole.»

Ta lisas, et kulla kokkuostuhinnad – mis mai keskel lakke lennanud hindu veidi jahutasid – on veel all, mis omakorda tähendab, et hinnatõuse võib veel varuks olla küll ja küll.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles