EAS toetab kolme klastrit kokku 15 miljoni krooniga

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puitmajade tootmine.
Puitmajade tootmine. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) otsustas anda Euroopa regionaalarengu fondi vahenditest toetust Eesti IKT Demokeskuse ekspordiklastrile, tuuleenergia klastrile ja Eesti puitmaju eksportivate ettevõtete klastrile.


«Loodame, et klastrites tegutsedes õnnestub ettevõtetel, teadusasutustel ja teistel organisatsoonidel senisest edukamalt teha koostööd, et suurendada ekspordikäivet ja ettevõtete konkurentsivõimet,» kommenteeris EASi klastrite arendamise programmi koordinaator Tiiu Evert.

Ta lisas, et need kolm klastrit esindavad valdkondi, kus Eesti on teiste Euroopa riikide seas juba silma paistnud ning mis on ekspordi mõttes kindlasti olulised ka edaspidi.
Eesti IKT Demokeskuse ekspordiklastri eesmärgiks on luua koostöövõrgustik info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) lahenduste arendamiseks koostöös IT ettevõtete, kõrgkoolide ja teiste teadusasutustega.

Eesmärgiks on suurendada IKT sektori ekspordisuutlikkust ja välja arendada Eesti IKT lahenduste müügivõrgustik.

Projektis osaleb kokku 24 partnerit, nende seas mitmed IT ettevõtted, ülikoolid ja muud valdkonnaga seotud organisatsioonid. Projekti kogumaksumus on 10 miljonit krooni, millest EASi toetus moodustab 7 miljonit krooni.

Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni poolt esitatud tuuleenergia klastri eesmärgiks on selle sektori ettevõtete ekspordivõimekuse arendamine ja elektrituulikute komponentide tootmise ja logistika käivitamine Eesti tootjate baasil.

Projektis osalevad mitmed tuuleenergia vallas töötavad ettevõtjad: OÜ Nelja Energia, AS Skinest Energia, AS Scanweld, AS BLRT Grupp, AS Eesti Energia Taastuvenergia Ettevõte, OÜ Bakeri, OÜ Euriko, OÜ Aseri Tuul, OÜ Alfacap Grupp. Selles löövad kaasa ka Tallinna Tehnikaülikool ja Eesti Maaülikool. Ettevõtmise kogumaksumus on 6,57 mln krooni, millest EASi toetus moodustab 4,6 mln krooni.

Eesti Puitmajaliit sai toetuse puitmaju eksportivate ettevõtete klastri loomiseks, mille eesmärk on ettevõtete rahvusvahelise konkurentsivõime parandamine ja rahvusvahelise koostöö arendamine ettevõtete ja teadus-haridusasutuste vahel. Projektis osaleb kokku 20 partnerit, nende seas on nii ehitusettevõtjad kui ka Eesti Arhitektide Liit, Tartu Teaduspark, Vanaajamaja MTÜ ning palju muid ettevõtteid. EAS toetas projekti 3,78 mln krooniga, kogumaksumuseks on 5,39 mln krooni.

Klastrite arendamise programmi raames saavad täistaotluse esitada nii juba registreeritud kui ka alles moodustatud MTÜd või SAd. Täistaotluse esitamiseks on vajalik vähemalt kümne äriühingu osalus projektipartneritena.

Täistaotluse puhul ei ole taotletava toetuse suurus määratletud. Projekti finantseerimise piirmääraks on kuni 70 protsenti abikõlblikest kuludest ning ettevõtjate omafinantseeringu määr peab moodustama vähemalt 30 protsenti kogu omafinantseeringu määrast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles