Jobs: Windows vajub unustusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steve Jobs..
Steve Jobs.. Foto: AP Photo / Scanpix.

Steve Jobs väidab, et Windowsi operatsioonisüsteemil töötavad personaalarvutid on teel unustuse suunas. Üllatavalt paljud on temaga nõus.

Apple’i tegevdirektor ütles teisipäeva õhtul All Things Digital konverentsil, et Windowsi arvutite populaarsus langeb, kuna inimesed kasutavad internetiühenduseks, tööks ja oma huvide rahuldamiseks üha enam teisi vahendeid.

Tuues ameeriklastele arusaadava näite automaailmast, ütles Jobs, et personaalarvuti on nagu pikap. Viimaseid olid kõik kohad täis, kui inimesed valdavalt farmides elasid. Nüüd, kus elu käib peamiselt linnades, ei ole kastiga masinaid enam eriti vaja. Mõnele nad loomulikult lihtsalt meeldivad – ning alati jääb teatud seltskond, kes personaalarvuteid kasutab – kuid neid saab Jobsi sõnutsi olema «vaid 1 iga x hulgast».

Ja nagu näis, olid konverentsile kogunenud tippjuhid ning tehnoloogia- ja meelelahutusettevõtete esindajad Jobsiga üsna ühel meelel. Nemadki osutasid sellele, kuivõrd kiiresti on levima hakanud kõikvõimalikud nutitelefonid ja internetiga ühendatud seadmed, mida teiste seas sepistavad ka Apple ja Google.

«Ta ütles üsna selge sõnaga, et «sellega on ühel pool». Ja nii see on,» ütles DreamWorks Animationi tegevjuht Jeffrey Katzenberg ja lisas, et temagi on oma «läpaka» iPadi ja BlackBerry vastu välja vahetanud.

Jobs ütles, et sülearvutite nõrkuseks on näiteks probleemid turvalisusega, akude kehv eluiga ja seegi, et neid on keerukas kasutada. iPadil ei ole küll klaviatuuri ja sellega ei saa dokumente koostada, kuid Jobsi sõnul arendavad nad seadet edasi.

Ühe suure filmi- ja televisiooniettevõtte tehnoloogiajuht ütles, et seni kuni iPadi ja iPhone’i opsüsteem sõltub sõrmepuudutustest, jääb vajaka hiire ja kursori täpsusest ning kontoritöötajad teevad seetõttu põhjalikumaid töid ikkagi millegi muu abil.

Küsimuse peale, kas Windowsi maailm lõpuks kokku kuivab, ütles ta: «Jah. Aga see võtab veel kaua aega.»

Microsofti juhatuse liige Dan’l Lewin nõustus väitega, et kasutusele tuleb igasugust uut riistvara.

Samas märkis ta, et mitmekesisem keskkond ei tähenda veel automaatselt seda, et Microsoft tulevikus vähem raha peaks teenima.

Haarates kinni Jobsi transpordi-mõttelõngast ütles Lewin: «Niipalju kui mina aru saan, on pikappe rohkem kui kunagi varem.»

Apple läks möödunud nädalal börsiväärtuse poolest Microsoftist mööda. Jobsi sõnul oli see «sürreaalne comeback». Arvutiturust on Apple’i käes alla 10 protsendi ja tarbijad on kõvasti sihikule võetud.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles