Jaanus Tamkivi: tänu kokkuhoiule on "puhtam ja kuivem" tunne

Aivar Reinap
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Tamkivi
Jaanus Tamkivi Foto: Erakogu

E24.ee küsis Eesti Panga nõukogu liikmeks kinnitatud majandusteadlastelt ja poliitikutelt arvamust majanduse juhtimise ja Eesti Panga rolli kohta. Riigikogu liikme Jaanus Tamkivi (Reformierakond) sõnul riigi  kokkuhoiupoliitika on ennast õigustanud.

Kas Eesti Panga roll peaks olema Eesti majanduse korraldamisel suurem?

Eesti Panga roll Eesti majanduselu korraldamisel väga palju suurem olla ei saa, kui ta seda siiani on olnud. Eesti Pank oma sektorist väljuma ei peaks ega tohigi.

Kas kokkuhoiupoliitika on ennast õigustanud või oleks pidanud valima USA ehk raha juurde trükkimise tee?

Kokkuhoiu poliitika on ennast õigustunud, arvan. See tegevus on küll ebamugav, kuid pärast kõike  on selle eest alati "puhtam ja kuivem tunne". Inimlik ja mugav on ebameeldivad otsused lükata tulevikku, aga seda valusamalt nad siis ette tulevad.

Kui palju peaks Eesti Pank oma kasumist andma riigieelarvesse?

Tänane tavapärane  25% panga kasumist riigieelarvesse on sobilik. Eesti Panga kasumi jagamise osas on Eesti Panga seaduses üht - teist öeldud, aga riigieelarvesse panustamise suurust ei ole paika pandud. See on kujunenud aastate jooksul. Tänane tase on mõistlik.

Eesti Panga esmane ülesanne on hinnastabiilsuse säilitamine. Kas Eesti Pank saab sellega hakkama?

Eesti Pangal on  hoovad, millega inflatsiooni mõjutada, aga need ei ole kõikvõimsad. Eelkõige õigus suurendada või vähendada kommertspankade kohustuslike reservide suurusi ja sellega mõjutada raha "kättesaadavust". Samas, kogu euroala toimib tervikuna ja ühes katla nurgas omaette suppi keeta on keeruline.

Kas valitsus kuulab piisavalt Eesti Panga sõna otsuste vastu võtmisel?

Võin väita oma kogemuste põhjal, tulenevalt valitsuses oldud aastatest, et Eesti Panga nõuanded kuulati alati ära. Seda eriti kriisi ajal. Ja mitte üksnes ei kuulatud ära, vaid võeti ka arvesse.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles