Liblikad inspireerisid võitlust valerahaga

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liblikas. Pilt on illustreeriv.
Liblikas. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Teadlased on reprodutseerinud troopiliste liblikate tiibade briljantse optilise efekti ning see võib viia paberraha võltsimiskindluse paranemiseni.


«Säravad rohelised laigud selle troopilise liblika tiiva soomusel on hämmastav näide looduse leidlikkusest optilise disaini vallas. Õige optilise varustusega vaadates näivad need laigud erksinised, kuid paljale silmale rohelised,» vahendas Live Science Cambridge’i ülikooli uurija Mathias Kolle'i selgitusi.

Uurija spekuleeris, et see efekt võib olla liblikatel evolutsiooni käigus arenenud oluline omadus. «Kui [liblika] silmad näevad liigikaaslasi säravsinisena, samas kui kiskjad näevad vaid rohelisi laike rohelises troopilises keskkonnas, siis saavad liblikad varjuda kiskjate eest, samal ajal jäädes nähtavaks oma liigikaaslastele,» ütles ta.

«Neid kunstlikke struktuure saab kasutada, et krüptida teavet optilistes allkirjades rahatähtedel või teistel väärtuslikel esemetel, et kaitsta neid võltsimise eest,» rääkis Kolle. «Me peame veel oma süsteemi täiustama, kuid tulevikus võime näha liblikate tiibadel paiknevaid struktuure säramas 10-naelasel rahatähel või isegi meie passis.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles