Sevastoopol igatseb Emakest Venemaad

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sevastoopol.
Sevastoopol. Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP

Läinud pühapäeval kuulutati Ukraina linna Sevastoopoli esimeseks meeriks Venemaa kodanik Aleksei Tšalõi.

Seejuures ei tõusnud Tšalõi linnapeaks mitte valimiste ega hääletuse tulemusel, vaid umbkaudu 20 000 venemeelse toetaja kimeda kisakoori saatel.

Olles juba pikemat aega oodanud kunagi Venemaale kuulunud linna tagastamist, haaras rahvahulk nädalavahetusel härjal sarvist ning kihutas minema Kiievi poolt paikapandud linnahalduri, kirjutab Financial Times.

Kui üks tagandatud halduri endisi asetäitjaid ähvardas esmaspäeval Tšalõid arreteerida, kogunes linnavalitsuse ette massiliselt toetajaid, kes hüüdsid vastse linnapea nime ja skandeerisid: «Venemaa! Venemaa!»

Kohalik Vene võimu pooldaja, aktivist Olga Timofejeva oli triumfist vaimustuses: «Tänu Tšailõile on meie hing taas täis usku, lootust ja jõudu,» teatas naine.

Sevastoopol, Venemaa Musta mere laevastiku kodu alates 18. sajandist, tuli Ukraina Nõukogude Sotsialistliku Vabariigi valdusse alles aastal 1987 – kaks aastakümmet pärast seda, kui Nikita Hruštšov ülejäänud Krimmi poolsaare ukrainlastele oli kinkinud.

Timofejeva sõnutsi on «Sevastoopoli elanike sügavaimaks südamesooviks» taas Venemaa osaks saada. «Olla ilma Venemaata – see on meie jaoks nagu olla kodutu. Otsekui oleks keegi keetnud ära tükikese meie südamest ning heitnud selle kaugele-kaugele... Meil otsekui matab hinge.»

Kiievi sündmuste valguses on mõnede kohalike südames süttinud lootus, et kui mitte kogu Krimmi siis vähemalt Sevastoopoli võtab Venemaa vast tagasi.

«Vene karu on kaua aega maganud. Kui ta üles äratada, paljastab ta oma küüned ja näitab kihvu,» selgitas Vene mereväe veteran Vjatšeslav Nikolajevitš, kes eile Sevastoopoli linnavalitsuse ees teiste seltsis meelt avaldas. «Seda me siin kõik koos ootamegi.»

Siiamaani pole Venemaa neid lootusi – vähemalt avalikult – eriti toitnud. Kui kõrge Vene duumasaadik Leonid Slutski sel nädalal Krimmi administratiivset pealinna Simferopolit külastas, lubas ta küll sealseid venelasi kaitsta – kuid eitas Moskva kavatsusi jagada kõigile poolsaare elanikele välja Vene passid.

Ka Vene välisminister Sergei Lavrov on öelnud, et Moskva ei kavatse sekkuda Ukraina sisepoliitikasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles