Euroopa Komisjon prognoosib Eestile tänavu 2,3 protsendist majanduskasvu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp.
Eesti lipp. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Euroopa komisjoni talvise majandusprognoosi kohaselt jätkub majanduse elavnemine Eestis ja ELis tervikuna. Prognoosi kohaselt on SKT reaalkasv 2014. aastal Eestis 2,3%, ELis 1,5% ja euroalal 1,2%.

2015. aastal peaks SKT kasv suurenema 3,6%-ni Eestis, 2,0%-ni ELis ja 1,8%-ni euroalal. Prognoos põhineb eeldusel, et ELi ja liikmesriikide tasandil kokku lepitud poliitikameetmete rakendamine toetab usalduse suurenemist ja rahastamistingimuste paranemist ning viib edasi liikmesriikides tehtavat vajalikku kohandamist, suurendades samal ajal kasvupotentsiaali.

Eesti valitsemissektori võlatase jääb prognoosi kohaselt 10% ümber ning selleks ja järgmiseks aastaks on ette näha ainult väikest eelarvepuudujääki. Töötuse määr on eelmise aasta 10,2%-lt vähenenud 8,8%ni ning see suundumus peaks jätkuma, kuigi kahanevas tempos. Nominaalne palgakasv oli 2013. aasta kolmandas kvartalis 8,8% ning reaalpalga kasv 5,4%. Olukord tööturul peaks alates sellest aastast veidi paranema kogu ELis ning töötuse määr vähenema 2015. aastaks ELis 10,4%ni ja euroalal 11,7%ni. Erinevused liikmesriikide vahel on endiselt märkimisväärsed.

Tarbijahinnaindeksi inflatsioon peaks 2014. aastal püsima ELis 1,2% ja euroalal 1,0% juures, enne kui see 2015. aastal veidi (ligikaudu ¼ protsendipunkti) suureneb, kui majanduskasv hoogu kogub. Eestis langes tarbijahinnaindeksi inflatsioon 2013. aastal 3,2%-ni ning prognoosi kohaselt väheneb see sel aastal veelgi, langedes alla 2 protsendi. 2015. aastaks on siiski jälle oodata inflatsiooni suurenemist 3 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles