Eesti õhuruumi «eksis» mullu 20 välisriikide sõjalennukit

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik.

Lennuameti poolt 2009. aasta kohta koostatud lennuohutuse kokkuvõttest selgub, et eelmisel aastal sattusid Eesti õhuruumi nii sisselülitamata transpondrita välisriikide sõjalennukid kui esines ka lennukite kokkupõrkeid lindudega.


Lennuametile tehti 2009. aastal lennunduses toimunud juhtumite kohta 206 ettekannet.

Eelmisel aastal registreeriti Eestis üks lennuõnnetus, mis juhtus mittetulunduslikus lennutegevuses (era- ja hobilennundus). Õnnetus juhtus deltaplaaniga, mis oli registreerimata ja polnud läbinud lennukõlblikkuse ülevaatust.

Deltaplaan reisija ja piloodiga pardal takerdus õhkutõusul tiivaga puuokstesse ning kukkus maapinnale ja purunes. Piloot vigastada ei saanud, samas olid reisija vigastused tõsised ja ta paigutati ravile haiglasse.

Lisaks toimus eemisel aastal Eesti õhuruumis 40 intsidenti. 22 juhul ilmnesid lennukitel tehnilised probleemid, mis põhjustasid ka lennuplaani muutmise. Tehti ka üks pommiähvardus, samuti ilmnes kaks lennuks vajaliku kütusehulga valearvestust.

Ära on mainitud ka 162 juhtumit, mis ei mõjutanud lennuohutust. Nende seas on ka 20 välisriikide militaarlennukite sisenemist Eesti õhuruumi ilma sisselülitatud transpondrita. Samuti registreeriti 19 kokkupõrget lindudega, mille tulemusena õhusõiduk siiski kahjustada ei saanud.

Ette tuli ka 22 korduslähenemist õhusõiduki asendi, parameetrite või ilma tõttu ning kolm ettekannet laserkiire suunamisest lennukile lennuvälja lähialas.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles