The Economist: G8 võiks Venemaa välja visata

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin (paremal) tervitab kättpidi Viktor Janukovõtšit kõrgete külaliste vastuvõtul Sotši olümpiamängude avapäeval, 2014. aasta 7. veebruaril.
Vladimir Putin (paremal) tervitab kättpidi Viktor Janukovõtšit kõrgete külaliste vastuvõtul Sotši olümpiamängude avapäeval, 2014. aasta 7. veebruaril. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Mõjuka Briti majandusajakirja The Economisti väitel ei vääri Putini Venemaa, mis kannab paljuski vastutust Ukraina veriste sündmuste vallandamise eest, enam kohta G8 riikide keskel.

Strateegiliselt ajastatud abilaenu ja odava(ma) gaasi pakkumisega Ukraina mannetu majanduse põstihoidmiseks ajendas Vene president Vladimir Putin Ukraina presidenti Viktor Janukovõtšit protestijate vastu karmi kätt kasutama.

Ajakirja hinnangul on Venemaa huvides, et Ukrainas klammerduks võimu külge «kodumaal nõrgestatud ning välismaal välditud» Janukovõtš, kes lisanduks Kremli poolt vormitavate «sõltlastest» riigipeade nimistusse.

Sellega ei pruugita aga piirduda. Nimelt on Venemaa juba ammu igatsenud annekteerida Krimmi poolsaart, mille Nikita Hruštšov - väidetavalt purjus peaga - Ukrainale andis. Tekkinud segadus võib anda Putinile ettekäände tegutsemiseks.

The Economist on seisukohal, et läänemaailm peab lõpetama diplomaatilise teesklemise, otsekui oleks Venemaa näol tegemist seaduskuuleka demokraatiaga. Venemaa tuleb välja visata G8 (USA, Suurbritannia, Jaapan, Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia, Kanada ja Venemaa) koosseisust.

Lääs peab saatma Putinile ühemõttelise sõnumi: Ukraina - nagu ka teised endised Nõukogude Liidu koostisosad, mida Vene president oma pärusvaraks peab - on suveräänsed riigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles