Ministeerium: püügipiirangute leevendamine Saaremaa kaluritele ei ole põhjendatud

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räimed.
Räimed. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Keskkonnaministeerium ei nõustu Saaremaa kalurite väitega nagu tooks kastmõrdade kasutamise keelustamine neile teist aastat järjest lisaks majanduslikku kahju.

Kalurite pöördumises keskkonnaministri poole seisab, et arvestades Saare maakonna kalurite poolt Liivi lahest väljapüütud räime kogust, ei ole masu ajal mõistlik meie kutselistele kaluritele piiranguid seada kogu kastmõrraga kalapüügil. Sellega seoses paluvad Saaremaa kalurid kastmõrdade keelust loobuda.

Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna juhataja Ain Soome sõnul on eilse päeva seisuga Pärnumaa rannakalurid tänavu püüdnud Liivi lahest välja 4783 tonni räime ja Saaremaa rannakalurid 155 tonni räime.

«Saaremaa rannakalurite räimesaagid kolmel viimasel aastal Liivi lahest on olnud 93, 168 ja 155 tonni,» selgitas Soome.

«Seega ei saa väita, et Saaremaa rannakalurid saavad võrreldes varasemate aastatega viimasel kahel aastal Liivi lahe räimekvoodi ammendumise tõttu püügi sulgemisest majanduslikku kahju,» lisas ta.

Liivi lahe räime kudekoondised, mida rannapüügil püütakse, tulevadki Soome sõnul põhiliselt Pärnumaa rannikumeres asuvatele kudealadelt ning  seetõttu ei saagi Saaremaa rannapüük juba looduslikest tingimustest tulenevalt Liivi lahe räimevaru kasutamisel Pärnumaa rannakaluritega võrdväärseid saake.

«See, et saagid ühes või teises maakonnas sõltuvad siiski vastava maakonna rannikumerre tulevatest räime kudekoondistest kinnitab ka fakt, et Saaremaa rannakalurid viisid esimesed kastmõrrad Liivi lahes püügile aprilli keskel ja Pärnumaa rannakalurid aprilli lõpus,» selgitas Soome ning lisas, et Liivi laht vabanes täielikult jääst alles 28. aprillil.

Tartu Ülikooli Eesti Mereinstituudi kalavarusid uurivate teadlaste andmetel, kes teevad kalavarude hindamisel koostööd mõlema maakonna rannakaluritega, said nad esimesed räimeproovid Pärnumaa rannakalurite kastmõrdadest 3. mail ja Saaremaa rannakalurite kastmõrdadest 4. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles