Valitsus koguneb erakorralisele istungile

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsus.
Valitsus. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Valitsus koguneb  teisipäeval erakorralisele istungile, et arutada Euroopa struktuuri- ja ühtekuuluvuspoliitika fondide raha kasutamist.

Eelnõu kohaselt kinnitab valitsus partnerlusleppe Euroopa struktuuri- ja investeerimisfondide kasutamiseks aastateks 2014–2020 ning ühtekuuluvuspoliitika fondide rakenduskava aastateks 2014–2020, teatas valitsuse pressiesindaja.

Partnerlusleppega kavandatakse ning leppe koostamise käigus räägitakse liikmesriigi ja Euroopa Komisjoni vahel läbi viie fondi Euroopa Sotsiaalfondi (ESF), Euroopa Regionaalarengu Fondi (ERF), Ühtekuuluvusfondi, Euroopa maaelu arengu põllumajandusfondi (EAFRD) ja Euroopa merendus- ja kalandusfondi (EMKF) kasutamise raamistik.

Partnerlusleppe elluviimiseks määratletakse fondide kasutamise konkreetsemad eesmärgid, sekkumisloogika, valdkonnad ning tulemuste jälgimise indikaatorid.

Valitsus on lähtunud Euroopa Liidu raha kasutuse kavandamisel valitsuskabinetis 6. oktoobril 2011 heakskiidetud kavast.  ELi vahendid on ühekordne võimendus Eestis oluliste muutuste saavutamiseks. Vahendite kasutamine peab kaasa tooma arenguhüppe, suurendades mõnes valdkonnas, sektoris või majandusharus eesmärkide elluviimise tõhusust, mõjusust või kvaliteeti ja tuues kaasa positiivse järelmõju, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Euroopa Liidu rahaga on oluline tagada elluviidavate tegevuste ja tehtavate investeeringute jätkusuutlik kestev positiivne mõju majandusele ja ühiskonnale ning vältida täiendava koormuse tekkimist riigieelarvele, märkis valitsuse pressiesindaja.

Pärast partnerlusleppe ja ühtekuuluvuspoliitika fondide rakenduskava heakskiitmist valitsuse istungil esitatakse need Euroopa Komisjonile ametlikuks menetlemiseks ja vajadusel läbirääkimiste alustamiseks.

Samuti arutab valitsus erakorralisel istungil perioodi 2014–2020 ühtekuuluvuspoliitika fondide majanduskasvu ja tööhõive investeeringute eesmärgi rakenduskava meetmete nimekirja.

Ühtekuuluvuspoliitika (ÜKP) fondide rahast kavandatud meetmete nimekiri sisaldab prioriteetset suunda, rakenduskava alaeesmärki, meedet, eesmärki, tegevust, väljundinäitajat, eelarvet, fondi nimetust, fondi vahendite ja riikliku struktuuritoetuse summasid, fondi vahendite protsendimäära eelarvest, rakendusasutust ja rakendusüksust.

Kui  tulemuse saavutamise eest vastutab mitu ministeeriumi, nimetatakse eelnimetatud asjaolud iga meetme või selle tegevuse kohta. Meetmete nimekirja koostamise ja tuleva regulaarse uuendamisega jälgitakse ÜKP fondide rakenduskava eesmärgi ja kava tulemusraamistikus seatud näitajate sihttasemete saavutamist.

Partnerlusleppe ja ÜKP fondide rakenduskava Euroopa Komisjonile kinnitamiseks esitamise ja selleteemaliste läbirääkimiste ajal jätkub meetmete sisu ja toetuse andmise tingimuste detailsem väljatöötamine koostöös ministeeriumite ja sotsiaalpartnerite vahel, samuti rakendussüsteemi ettevalmistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles