Reykjaviki linnapeaks sai koomik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi lipp Reykjaviki kesklinnas.
Islandi lipp Reykjaviki kesklinnas. Foto: SCANPIX

Möödunud nädalal lõpetas Jon Gnarr Kristinsson oma viimase naljatuuri. Nüüd ootab teda ees Reykjaviki linnapea karjäär.

Nagu näib, ei lahuta populaarset koomikut Islandi pealinna meeri ametipostist enam miski, kuna tema satiirilis-poliitiline partei võttis endale nädalavahetusel toimunud kohalikel valimistel enamuse hääli.

Hoogsa pilakampaaniaga rahva südame võitnud Kristinssoni sõnutsi annab tema võit selgesti märku rahvahulkade rahulolematusest poliitikutega pärast saareriiki 2008. aastal tabanud panganduskrahhi.

«Ma usun, et nad peavad nüüd kogu oma eksistentsi üle sügavalt järele mõtlema,» ütles ta eile Financial Timesile.

Kristinsson asutas oma Parima Partei mullu novembris, et naeruvääristada poliitikute ebakompetentsust ja korruptsiooni, mis Islandi pangandusbuumi ja sellele järgnenud finantssektori kokkuvarisemise põhjustasid.

Kuid hääletajad, otsides võimalust võimueliidi peale oma viha kuidagi välja valada, haarasid kiiresti härjal sarvist.

Kristinssoni partei võitis 34,7 protsenti häältest ja sai 15 kohta linnavolikogus – täisenamusest jäi puudu väga vähe. Tema sõnutsi peetakse hetkel läbirääkimisi vasakstsentristlike sotsiaaldemokraatidega koalitsiooni moodustamiseks, kusjuures linnapeaks saaks tema.

«Ma armastan seda linna kogu südamest ja tahan tõesti anda oma parima,» ütles ta. «Oma huumorimeelt ma minetada ei kavatse, pigem pööran selle enda kasuks.»

Parima Partei ridades osutus teiste hulgas valituks ka endine Islandi popansambli Sugarcubes laulja Einar Orn Benediktsson.

Islandi peaminister Johanna Sigurdardottir tunnistas, et tegemist on umbusaldusavaldusega kogu poliitilisele süsteemile.

«See on täielik šokk, tõeline katastroof meie nelja poliitilise partei jaoks,» ütles Sigurdardottir rahvusringhäälingule RUV.

Sigurdardottiri juhitud sotsiaaldemokraadid said mullu võimule koostöös rohelistega, reaktsioonina konservatiivse Iseseisvuspartei vastu, kes riigi kriisiteele juhatas.

Valitsuse populaarsusest ei ole aga varemetes majanduse ülesehitamise keeristes eriti midagi järele jäänud. Mõlemad valitsusparteid jäid laupäevastel valimistel Iseseisvusparteist tahapoole.

Endine sotsiaaldemokraadist rahandusminister ja välisminister Jon Baldvin Hannibalsson ütles, et islandlased on reageerinud kriisile «täiesti klassikalisel» moel.

«Kõigepealt tuleb viha ja revolutsioon. Siis, kui revolutsioon läbi kukub, tuleb vaakum. Ning selle vaakumi ongi Parim Partei nüüd täitnud,» ütles ta. «Paljud meie poliitikud on nagunii ühed klounid ja veiderdajad, nii et ega need hullemad pole.»

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles