Advokaadibüroo: elektrimüüjad peaks pöörduma konkurentsiametisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter.
Elekter. Foto: Peeter Langovits

Advokaadibüroo Glimstedt energiaõiguse advokaadi Moonika Kukke sõnul on võrguettevõtja kohustatud täna kehtiva seaduse alusel pakkuma kõigile elektrimüüjatele samadel tingimustel lepingut. Elektrimüüjad peaksid ühtsete reeglite saavutamise nimel pöörduma ministeeriumi asemel Konkurentsiametisse, kes vastava seaduse üle järelevalvet teostab.

«Olukorras, kus elektrimüüjad soovivad Elektrileviga sõlmida kokkuleppe võrguteenuste vahendamiseks, peab võrguettevõtja kohtlema müüjaid võrdselt ja pakkuma neile Eesti Energiaga sõlmitud kokkuleppega sarnast lepingut. Võrguettevõtja on lausa kahe pihi vahel, ühelt poolt on ta monopol, kellele laieneb konkurentsiseadusest tulenev keeld mitte kuritarvitada turguvalitsevat seisundit ja teiselt poolt on võrguettevõtja elektrituruseadusest tulenevalt kohustatud kõiki müüjaid võrdselt kohtlema. Mõlema kohustuse täitmise üle teeb järelevalvet Konkurentsiamet, kellel on tegelikult ka omal initsiatiivil võimalik järelevalve toimingutega alustada,» ütles Kukke.

Kukke sõnul oli tarbijal enne elektrituru avanemist õigus nõuda elektrimüüjalt, et tema leping sisaldaks võrgulepingu sätteid, kuid turu avanemisega tunnistati selline tarbijale elu lihtsamaks tegev säte elektrituruseaduses kehtetuks.

«Veel huvitavam on see, et kui klient ostab elektrit kelleltki teiselt kui Eesti Energia, saab ta ikkagi võrgutasude arve Eesti Energialt. Konkureeriva elektrimüüja poolt võrguteenuste vahendamist elektrituruseadus ette ei näe. Vastuargumendina on võrguettevõtja oma tüüptingimustes öelnud, et võib kasutada oma ülesannete täitmiseks kolmandate isikute abi ja juhtumisi on selleks Eesti Energia,» selgitas advokaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles