Valitsusametnik: Venemaa on valmis sõjaks Krimmi pärast

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimm
Krimm Foto: Tiia Viisalu

Kõrge Vene valitsusametnik ütles Financial Timesile, et Venemaa on valmis pidama maha sõja Krimmis – kaitsmaks sealseid venelasi ja Vene sõjaväebaasi. Ühtlasi toonitas ta, et endine NSVL on üks pere.
 

«Kui Ukraina koost laguneb, käivitub sõda,» ütles ametnik. «Kõigepealt kaotavad nad Krimmi [sest] me läheme sisse ja kaitseme [seda], täpselt nagu Gruusias.»

2008. aasta augustis tungisid Vene väed Gruusiasse, kui Gruusia relvajõud olid sooritanud üllatusrünnaku Lõuna-Osseetia separatistlikule piirkonnale üritades seal oma võimu maksma panna.

Seejärel tunnustas Venemaa Lõuna-Osseetia ning ka Abhaasia sõltumatust – jäädeski ainsaks suuremaks riigiks, kes seda on teinud.
«Me ei luba Euroopal ja Ameerika Ühendriikidel meilt Ukrainat ära võtta. Endised Nõukogude Liidu vabariigid, me oleme üks pere,» selgitas FT reporterile üks Vene välisministeeriumi ametnik. «Nad arvavad, et Venemaa on ikka veel sama nõrk nagu 1990ndate alguses, aga me ei ole.»
Krimmi parlamendi spiiker Vladimir Konstantinov ütles eile, et Ukraina võib laguneda ja «kõik liigub selle suunas».

Krimm on Venemaa jaoks ajalooliselt oluline ka seetõttu, et selle andis oma allkirjaga 1954. aastal Ukrainale üle Nõukogude liider Nikita Hruštšov – Ukrainas sündinud mees.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles