Kohus tühistas Pärna nimetamise riiklikuks lepitajaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riiklik lepitaja Henn Pärn ja Ametiühingute Keskliidu esimees Harri Taliga.
Riiklik lepitaja Henn Pärn ja Ametiühingute Keskliidu esimees Harri Taliga. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Tallinna halduskohus tühistas teisipäeval valitsuse korralduse nimetada Henn Pärn uuesti riiklikuks lepitajaks.

Kohus rahuldas sellega Eesti Ametiühingute Keskliidu (EAKL) ja Teenistujate Ametiliitude Keskorganisatsiooni (TALO) kaebuse, milles ühingud kinnitasid, et Pärna nimetamine uuesti ametisse polnud seaduslik ning valitsuse korraldus tuleb tühistada.

EAKLi esimees Harri Taliga kinnitas BNSile, et on otsusega rahul. «Kohtu selgitusest tuleb välja, et kohus nõustus kaebuse esitajate seisukohtadega,» lisas Taliga.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles BNSile, et valitsuse edasiste sammude kohta on praegu veel vara midagi öelda, kuid välistada ei saa, et valitsus kaebab otsuse edasi.

«Enne täpsemate kommentaaride andmist soovin kõigepealt kohtuotsusega tutvuda,» ütles Pevkur BNSile.

EAKL ja TALO vaidlustasid jaanuaris Tallinna halduskohtus valitsuse otsuse nimetada Henn Pärn uuesti riiklikuks lepitajaks, kuna ametiühingute hinnangul on valitsuse mullu 10. detsembril tehtud otsus vastuolus seadusega.

«Menetlusreeglite rikkumisega leppimine looks väga kahetsusväärse pretsendendi, millele käega löömine tähendaks seda, et valitsus ja tööandjad võivad sellist ülerullimise taktikat kasutada ka tulevikus,» selgitas Taliga jaanuaris EAKLi ja TALO otsust.

EAKL ja TALO leidsid, et valitsuse korraldusel puudub õiguslik alus, kuna otsus langetati ilma töötajate ja tööandjate keskliitude kokkulepet saavutamata.

Valitsuse korraldust määrata töötajate ja tööandjate keskliitude kokkuleppe puudumisel ametisse tööandjate esitatud kandidaat peavad EAKL ja TALO pahauskseks käitumiseks.

Töötajate esindusorganisatsioonide juhtide sõnul märkis õiguskantsler juba 2008. aasta jaanuaris, et sotsiaalministeerium peab välja töötama regulatsiooni, mis võimaldab riikliku lepitaja ametiaja läbisaamise korral määrata temale ajutine kohusetäitja kuni uue riikliku lepitaja ametisse nimetamiseni. Tänaseni ei ole aga sotsiaalministeerium selle võimaluse loomiseks eelnõu välja töötanud.

Vastavalt töötajate ja tööandjate keskliitude 2001. aasta kokkuleppele esitavad järgmiseks kolmeaastaseks perioodiks riikliku lepitaja kandidaadi ametiühingud.

Tööandjate Keskliit peab ettepaneku heaks kiitma või tagasi lükkama. EAKL ja TALO esitasid 2009. aasta novembris riikliku lepitaja kandidaadiks Ago Tuulingu, kelle kandidatuuri kohta tööandjad ei väljendanud mingit seisukohta.

Sellele vaatamata andis valitsus 10. detsembril välja korralduse, millega nimetas riiklikuks lepitajaks tööandjate poolt esitatud kandidaadi Henn Pärna.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles