Segadust külvav müügimaks tõstab hindu tasapisi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaike Kilvits müüb oma firma pagaritooteid Pirita turul taskukohase hinnaga. Kui ta need kauplusse saadaks, peaks  lisanduma ka müügimaks – taignas ju munad sees.
Vaike Kilvits müüb oma firma pagaritooteid Pirita turul taskukohase hinnaga. Kui ta need kauplusse saadaks, peaks lisanduma ka müügimaks – taignas ju munad sees. Foto: Toomas Huik

Ehkki tänasest hakkab kehtima Tallinna müügimaks, ei kavatse kaupmehed kohe hindu tõsta, mis aga ei tähenda, et nad seda edaspidi vähehaaval tegema ei hakka.

Grossi Toidukaupade omanik Oleg Gross kinnitas, et kohe üht protsenti kaupade hindadele kindlasti ei lisandu. Kuid kuna ettevõtjate kulud müügimaksu tõttu paratamatult kasvavad, siis tugevneb hinnatõususurve ja vähehaaval saab see teoks nagunii.

«Olen seda meelt, et selle müügimaksu maksavad kinni kõik Eesti tarbijad, elagu nad kus tahes,» rääkis Gross, kelle kaubakett on tegelikult registreeritud Rakveres. «On ju selge, et ketikaupluses Tallinnas eraldi hindu ei tule. Tallinna linnavalitsus saab selle pealt tulu ja teised omavalitsused vaatavad vesise suuga pealt.»

Gross lisas, et müügimaksust tulenev hinnasurve võib laieneda koguni väljapoole Eestit neis kettides, mis tegutsevad ka näiteks Soomes ja Rootsis või Lätis ja Leedus.

Palju segadust

Grossi sõnul on Eestis hinnad niigi kõrged, sest kogused, mida sisse ostetakse, on nii väikesed, et nendega head hinda ei saa.

«Hiinlased ütlevad näiteks, et nalja teete või et teil on hiirekogused,» nentis ta. Samas jälgivad kaubaketid kiivalt, mida konkurendid teevad, ja hinda tõsta on väga raske.

Grossi sõnul tekitavad müügimaksu juures kaupmeeste seas hirmsat segadust nii paljud maksuerisused.

«Maardus on ka kehtestatud müügimaks, aga see on kõigile kaupadele ühesugune,» tõdes ta. «Maksad oma protsendi käibelt ära ja kogu lugu. Mis aga nüüd toimuma hakkab, ei taha mõeldagi.»

Grossi sõnul valitseb selgusetus, milliste kaupade pealt tuleb  müügimaksu maksta ja mille pealt mitte. «Siis on vist õigem see üks protsent kohe ära maksta, muidu hakatakse veel maksupettuses süüdistama,» arutles ärimees.

Gross kinnitas, et pole siiani saanud täpseid juhiseid, mille pealt müügimaksu arvestada ja mis selle alla ei käi. Tema hinnangul võinuks see maks olla näiteks 0,8 protsenti kõigile kaupadele, siis oleks asi märksa selgem olnud.

«Nüüd tahetakse justkui näidata, et mingi kaup on maksuvaba, aga tegelikult ühtlustuvad hinnad millalgi niikuinii,» pahandas Gross. «Hindu ei kujundata mingi üksiku kauba alusel, selle oleks võinud müügimaksu kehtestajad endale selgeks teha.»

Oodatust keerulisem

Rimi ja Säästumarketi turundusjuhi Evelin Mägioja sõnul tähendab Tallinna müügimaksu kehtestamine poeketile iga kuu umbes kaht miljonit krooni lisakulu, mis tulevikus paratamatult ka hindades kajastuma hakkab. Korrapealt ei muutu ostjate jaoks aga midagi.

«Eks vaatame, mis kaubanduses toimuma hakkab. Praegu ei teeni ükski kaubakett kasumit, nii et polegi, mille arvelt seda müügimaksu alla neelata,» sõnas ta.

Mägioja sõnul ei hakka Rimi ja Säästumarket piirkonniti erinevaid hindu kehtestama. Enamik kaupu on pakendatud ja nende puhul oleks hinnaerisusi teha väga keeruline.

Rimi raamatupidamine ja IT-osakond on müügimaksu arvestamise süsteemiga ametis olnud juba mitu kuud, sest kõigi erisuste tegemine osutus oodatust keerulisemaks. Muidugi nõudis see ka lisakulu.

Prisma kommunikatsioonijuht Kadri Lainas lubas, et esialgu võtab kaubakett müügimaksu küll enda kanda, kuid kui kauaks, ei osanud temagi öelda.

«Jaekaupmehed maksid niigi eelmise aasta käibemaksutõusu oma taskust kinni, sest aasta kokkuvõttes ju hinnad hoopis langesid,» lausus ta.

Müügimaksust on vabastatud
•    e-kaubanduses müüdavad kaubad ja teenused
•    elektri- ja soojusenergia, maagaas ning vesi
•    vee- ja õhusõidukis, rongis või bussis sõidu ajal müüdavad kaubad ja teenused, kui sõiduk jääb reisi kestel väljaspoole Tallinna territooriumi
•    üheksaprotsendise käibemaksumääraga  maksustatavad ravimid, rasestumisvastased vahendid, sanitaar- ja hügieenitooted, meditsiiniseadmed ja abivahendid
•    leiva- ja saiatooted, mis ei sisalda mett, mune, juustu, marju või puuvilju
•    piim ja rõõsk koor, petipiim, kalgendatud piim ja koor, jogurt, keefir ja muu fermenteeritud või hapendatud piim ja koor, välja arvatud pulbrina või muul tahkel kujul
•    väikelaste püreestatud toidusegud, piima ja piimatooteid sisaldavad väikelaste toidud ja spetsiaalne imikupiim
•    imikumähkmed
•    juriidilistele isikutele müüdavad kaubad
•    kinnisvaratehingud, remont, majutusteenused
Allikas: PM
------------------------------------------------

Kommentaar

Sirje Niitra:

Lisaks sellele, et müügimaks kujutab endast sujuvat hinnatõusu kogu Eestis, põhjustab see suurt segadust, sest ikka veel pole teada, millelt täpselt seda tasuda tuleb ja millised kaubad-teenused on maksust vabastatud.

Siiani pole selge, kas autot liisides tuleb müügimaksu tasuda või mitte, ehkki praeguse tõlgenduse järgi justkui tuleks. Üksnes Sampo pank teatas, et nende kliendid on maksust priid, sest seal kuulub autoliising pangateenuse alla.

Hulgikaubandus on maksust vabastatud, sest nemad võivad müüa ainult juriidilistele isikutele. Aga kui võtad firmast kliendikaardi, saad ka oma juubelilaua odavamalt katta.

Kui pagaritooted sisaldavad muna, lähevad need maksu alla. Aga kes see täpselt teab, mida pagar sinna sisse pani?

Sõidan tööle 1A bussiga, mille lõpp-peatus on Viimsis, ehkki mina viibin sõidukis vaid Tallinna piires. Müügimaksu määruse järgi peavad sellise bussi teenused, mis sõidab osa ajast väljaspool Tallinna, olema maksuvabad. Jälle tekitab küsimusi ...

Omaette segadus on seotud aktsiisikaupadega, mille hinda reguleerivad hoopis teised seadused. Praegu käivad vedelkütused, alkohol ja sigaretid müügimaksu alla. Sigaretipakile on kleebitud maksumärk ja sellest rohkem ei tohi hinda lisada. Vedelkütuse müük ei käi aga üldse jaekaubanduse reeglite järgi.

Maksumaksjate Liidu juhatuse esimees Lasse Lehis võttis oma suhtumise Tallinna müügimaksu kokku järgmiselt: «On selge, et siin tekib massiliselt võimalusi maksust kõrvalehiilimiseks, mida loodav Tallinna munitsipaalmaksupolitsei ei suuda avastada ka siis, kui kõik praegused reisisaatjad maksude sissenõudjaks edutab.»

Kõigele lisaks tähendab müügimaks ettevõtjatele täiendavat koormust, sest tuleb hakata eraldi arvet pidama nende käivete kohta, mida maksustatakse müügimaksuga ja mida mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles