Eesti ja Venemaa vaheline investeeringute liiklus on ühesuunaline

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lukoil Eesti tahab Laagna teel asuva bensiinitankla kõrvale rajada gaasitankla.
Lukoil Eesti tahab Laagna teel asuva bensiinitankla kõrvale rajada gaasitankla. Foto: Toomas Huik

Samal ajal kui otseinvesteeringud Venemaalt Eestisse on viimastel aastatel pidevalt märkimisväärselt kasvanud, siis Eesti ettevõtete investeeringud Venemaale on püsinud stabiilsena või isegi langenud.

Venemaa otseinvesteeringud Eestisse on alates 2006. aastast kasvanud keskmiselt 21 protsenti aastas, samal ajal kui Eesti otseinvesteeringud Venemaale on kasvanud vaid kolm protsenti, selgub Eesti Panga statistikast.

2012. aastal kasvasid Venemaa otseinvesteeringud Eestisse 26 ja eelmise aasta üheksa kuuga 12 protsenti samal ajal kui Eesti otseinvesteeringud Venemaale kahanesid vastavalt 0,1 ja üheksa protsenti.

Nii eestlaste otseinvesteeringute osakaal Venemaale kui ka Venemaa otseinvesteeringute osakaal Eestisse on eelmise aasta kolmanda kvartali seisuga veidi alla viie protsendi kõikidest otseinvesteeringutest. Alates 2006. aastast on Venemaa otseinvesteeringute osakaal kasvanud kaks korda, samal ajal kui investeeringute osakaal Venemaale on aga langenud peaaegu kaks korda.

2005. aastal moodustasid investeeringud Venemaale 13,2 protsenti kõikidest otseinvesteeringutest välismaale.

2013. aasta septembri seisuga olid Venemaa otseinvesteeringud Eestisse 764 miljonit eurot ning Eesti investeeringud Venemaale 230 miljonit eurot. 2007. aastal olid Venemaa otseinvesteeringud Eestis 252 miljonit eurot ning Eesti otseinvesteeringud Venemaale 245 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles