HS: firma kolimine Eestisse võib suurendada maksupettusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuamet katsetab tegeliku sularahakäibe tuvastamiseks uut lahendust.
Maksuamet katsetab tegeliku sularahakäibe tuvastamiseks uut lahendust. Foto: SCANPIX

Soomlaste soov tegutseda Eesti firmades on maksuameti hinnangul osa varimajandusest, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

«Meie uuring näitab, et Eestisse kolimist kasutatakse varimajanduse abivahendina,» rääkis maksuameti varimajanduse uurimisosakonna juht Janne Marttinen.

Eesti äriregistri andmete järgi on iga neljas ettevõte seotud ka soomlasest juhiga või mõne Soome firmaga. Niisugused numbrid tulid ilmsiks maksuameti raportist, mis puudutas aastaid 2006-2012.

Kokku oli selliseid firmasid raporti koostamise ajal enam kui 27 000. Soomega oli seotud 24 000 inimest ja ligi 1400 firmat.

Maksuameti kinnitusel näitab äritegevuse siirdumine Soomest Eestisse jõulist tõusutendentsi. Selle põhjuseks on muu hulgas Eesti paindlikum ja ettevõtjasõbralikum ärikliima. Üks põhjustest näib olevat ka riikide erinev maksusüsteem.

Eesti ja Soome maksuametnikud teevad aktiivselt koostööd. Abipalveid infovahetuse kohta edastatakse aastas sadakond, rääkis Marttinen.

Firma viimisel Eestisse pole maksude osas eeliseid siis, kui Eesti firmat juhitakse peaasjalikult Soomest, kuna siis on ettevõtte alaline tegevuspaik Soomes. Sellele pöörab tähelepanu ka maksuamet.

«Enam kui 11 000 Eesti äriregistris oleva firma omanikud, nõukogu liikmed ja madalama astme juhid elavadki alaliselt või siis peamiselt Soomes,» selgub raportist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles