Vanast garaažist kompaktne linnakodu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitekt Musta visioon Lastekodu tänaval asuvast garaažist kui modernsest linnakodust (üleval) ja garaaž selle müügihetkel 2013. aastal.
Arhitekt Musta visioon Lastekodu tänaval asuvast garaažist kui modernsest linnakodust (üleval) ja garaaž selle müügihetkel 2013. aastal. Foto: INTERNET/REPRO

Sügisel avaldati kinnisvaraportaalides vana garaaži müügikuulutus. Kuigi tegemist ei olnud elamispinnaga, pakkus see paljudele Facebookis rõõmu, mistõttu jagati kuulutust ohtralt. Palusime arhitekt Mustal lasta fantaasial lennata ja kujundada garaažist vastupandamatu linnakodu.

Projekteerisin Lastekodu tänaval asuva garaaži ümber väikeseks eramajaks. Ambitsiooniks oli teha garaažist moodne eramu, mis sobiks dünaamilise elustiiliga aktiivsele inimesele. 45 m² garaaži kinnistu asub rohelust täis kortermajadest ümbritsetud sisehoovis. Kesklinnas paiknevad põhilised kaubandus- ja meelelahutuskohad asuvad eramust kõigest 5 minuti kaugusel.

Praegu on tegemist tavalise telliskivist garaažiga, mille põrandas on autoremondi kanal ja millel on kaks väikest aknaava. Ümberehitamise põhiideeks on kompaktsus ja funktsionaalsus, mugavus ning trendikus – kasutama peab võimalikult palju olemasolevat ja otstarbekas ei ole teha suuri ega uhkeid ümberehitusi.

Ehitise välisseinad ühtivad suures osas krundipiiriga, mistõttu hoonet palju laiendada ei saagi. Ainukene võimalus hoone mahtu suurendada on ehitada garaažile peale teine korrus – see on piisavalt tagasihoidlik ja sobib suurepäraselt hoonet funktsionaalselt jagama.

Ülemisel korrusel on privaatne tsoon – magamisase ja töölaud; alumisel korrusel on köök söögilauaga ja suur diivan. Diivan, köök ja söögilaud asuvad keldrikorruse ülestõstetud lael, mille sees paiknevad endisesse autoremondikanalisse paigutatud vannituba, WC ja panipaik.

Autokanali pikkus on 4,3 meetrit, laius 2,3 meetrit ja kõrgus 1,5 meetrit – et ruumid kanalisse ära mahutada, pidin tõstma lae kõrgust, mis tekitas toreda kõrgendiku esimese korruse mööbli tarvis. Kõik kolm tasandit – magamistuba, köök ja elutuba – ning vannituba on ühendatud trepi ja selle kõrval oleva õhuruumiga.

Pilkude eest varjatud

Suurim probleem garaaži muutmisel eramajaks on piisava privaatsuse tagamine. Ümbritsevad hooned on kolme- ja viiekorruselised korterelamud, mis tähendab, et eramu on igalt poolt vaadeldav.

Et vältida teiste inimeste uudishimulikke pilke, avab hoone ennast kohtadesse, kust teised sisse ei näe.

Esimesel korrusel avaneb hoone selle ees asuvasse müüridega ümbritsetud aeda, teisel korrusel on aga ainult üks suur aken otse taevasse. Valgus liigub läbi kogu hoone, kuna selle keskel on aatrium ning esimene ja teine korrus on täielikult avatud, ilma ühegi seinata.

Eeliseid on palju

Esimene korrus on funktsionaalne ja tihe – elutuba ja olemise ruum peavad osaliselt sisehoovi pikenema. Televiisor on asendunud välikinoga sisehoovi tagumisel seinal.

Välja saab vaadata läbi suureks panoraamaknaks muudetud garaaži vanadest väravatest. Sisehoovis paikneb ka suveterrass ja grillimiskoht – kogu elutuba suureneb suvel seega sisehoovi arvelt; seal saab sõpradega pidada välikinoõhtuid väikese grilliga. Kinnistu territooriumil sisehoovi seina taga asub parkimiskoht väikesele linnaautole või mootorrattale.

Iga ehitise ja krundi ruutsentimeeter on kasulikuks muutunud ilma suurte, keeruliste ja kalliste muudatusteta. Enne juurdeehitust oli hoone pindala 30 m² ja pärast muudatuste tegemist suurenes pind 45 m²-ni. Sisehoovi suurus on 17 m² ja parkimiskoht 10 m².

Garaaž oli müügis 22 000 euroga, selle ümberehituse hind jääb 30 000 euro kanti. Eeliseid korteri ees jagub: privaatsus, sisehoovi võimalus, oma parkimiskoht maja kõrval.

Arhitekt Must on Postimehe Kinnisvara ja Ehituse teemalehe väljamõeldud tegelaskuju, kes annab kujutluspiltidele hagu ja ammutab inspiratsiooni meid ümbritsevast lagunevast, mahajäetud linnaruumist, julgustades teisigi tegudele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles