Liviko juht: kohtuotsus oli suur pettumus

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viinakartelli sõlmimises süüdi jäänud Aleksander Skoblov (vasakult), Janek Kalvi ja Igor Zavizion esmaspäeva hommikul Harju maakohtu Liivalaia tänava kohtumajas.
Viinakartelli sõlmimises süüdi jäänud Aleksander Skoblov (vasakult), Janek Kalvi ja Igor Zavizion esmaspäeva hommikul Harju maakohtu Liivalaia tänava kohtumajas. Foto: Peeter Langovits

Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi ütles e24-le, et kaebab maakohtu süüdimõistva otsuse edasi ringkonnakohtusse, sest tema ega Liviko pole midagi ebaseaduslikku teinud.


«Kohtuotsus oli suur pettumus, sest hellitasin lootust, et arvestatakse mu õigeksmõistmist toetavaid ümberlükkamatuid tõendeid,» ütles Kalvi.

Kalvi märkis, et on šokis, sest kohtuotsus on elukauge.

«Absurdne on eeldada, et tootjad saavad jaekaubanduse hindu määrata,» lausus Kalvi.

Kalvi märkis, et süüdistus lähtus Liviko konkurentide omavaheliste telefonikõnede pealtkuulamisest, nn võltsitud maksumärgiga salaalkoholi süsteemi paljastamiseks.

«Liviko konkurentide omavahelistes telefonikõnedes oli sisuliselt tegemist hoiatamisega selle eest, et minu ja Livikoni on jõudnud kuuldused Offexi toodete müümisest alla hinna, millesse kohustuslikud riigimaksud ei mahu,» lausus Kalvi.

«Minu ainus roll kogu selles asjas, milles mind süüdistatakse, on olnud selles, et olin Alkoholitootjate Liidu nimel kutsunud enda juurde toonase Offex Grupi juhi Rein Ermi ja Remedia juhi Aleksander Skoblovi, et informeerida neid kuuldustest, et turul on nende viin müügil odavamalt kui kohustuslike riigimaksude, fikseeritud alkoholiaktsiisi ja käibemaksu määr seda lubaksid. Erm lubas infot kontrollida,» rääkis Kalvi.

Kalvi sõnul rajaneb süüdistus teiste inimeste telefonikõnede sisul, millest ta midagi ei teadnud, ega saanud seda ka kuidagi kontrollida. 

Harju maakohus avalikustas esmaspäeva hommikul otsuse, millega Kalvi ja Liviko jäid süüdi viinakartelli sõlmimises. Süüdistuse järgi sõlmisid Kalvi ja Offex Grupi juht Igor Zavizion hinnakokkuleppe, mille järgi poole liitrise viinapudeli väikseim lubatud hind on kaupluses 59 krooni 90 senti.

Kalvile mõistis kohus karistuseks 720 000 krooni trahvi. Livikole 1,5 miljonit krooni trahvi. Zavizioni karistas kohus 22 000 krooniga. Forgola Groupi (Offexi uus ärinimi) 750 000 krooniga.

Aleksandr Skoblov sai karistada kartellileppele kaasaaitamises ja tema karistuseks on trahv 57 500 krooni.

Süüdi jäänud ärimeestel ja firmadel tuleb tasuda ka kohtukulud ja sunniraha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles