Troika taltsutamine: europarlament tahab haarata ohjad

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlament.
Europarlament. Foto: EPA

Euroopa Parlamendis on käimas «abipakettide-troika» tegevuse põhjalik uurimine ning erilist armastust Rahvusvahelise Valuutafondi, Euroopa Komisjoni ja Euroopa Keskpanga kolmikrakendi vastu seal üles ei näidata. Kummalisel kombel kuulutavad kooslusele kadu ka EKP juhatuse endised ja praegused liikmed.

Kuulamistel on troikat eriti teravalt kritiseeritud paketiriikide üleliia optimistlike kasvuprognooside pärast, mida on korduvalt tulnud kärpida, kirjutab Financial Times.

Mõnevõrra ettearvatult soovitavad saadikud, et parlament peaks saama troika üle suurema kontrolli.

Parlamendi vasaktsentristide liider, Austria sotsdemokraat Hannes Swoboda läks aga veelgi kaugemale ja väitis, et troika on ebademokraatlik ja sotsiaalsete õiguste suhtes vaenulik – ning Euroopa Liidul läheks ilma troikata palju paremini.

Kolm tundi grillis parlament jaanuaris endist EKP pealikut Jean-Claude Trichet’d, kellele pandi süüks venitamist ja kõhklemist Kreeka, Iiri, Hispaania ja Itaalia probleemide lahendamisel.

Lisaks oma tegevuse õigustamisele võttis Trichet aega selgitamaks, et troika oli katseinstrument, mis klopsiti kokku kriisi keeristes. Lisaks väljendas Trichet lootust, et troika peatselt kaob: «Troika oli parim lahendus, mille me raskes olukorras leidsime... Ma loodan väga, et et Troika kui lahendus järk-järgult kaob.»

Troika tuleviku seadis küsimärgi alla ka praegune EKP juhatuse liige, prantslane Benoît Cœuré: «Troika, selle praegusel kujul, et kesta igavesti.»

Euroopa Parlamendi komitee ees on käinud selgitusi andmas ka ELi majandusvolinik Olli Rehn ja Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) juht Klaus Regling. Parlamendikomitee liikmed on külastanud ka paketiriikide pealinnu, et troika töö vilju oma silmaga uurida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles