Riigikohus saatis Kruuda ja maksuameti vaidluse ringkonnakohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Kruuda.
Oliver Kruuda. Foto: Toomas Huik / Postimees

Riigikohus rahuldas neljapäeval maksu- ja tolliameti kassatsioonkaebuse, tühistas varasema kohtuotsuse, mille kohaselt ärimees Oliver Kruuda ei pidanud ameti Põhja maksu- ja tollikeskusele tasuma Valmetek Investi AS-i maksuvõlga 341 605 eurot ja saatis kohtuasja uueks läbivaatamiseks Tallinna ringkonnakohtule.

Kruuda vaidlustas 2012. aastal kohtus vastustusotsuse, millega maksu- ja tolliameti Põhja maksu- ja tollikeskus nõudis temalt sisse Valmeteki maksuvõlga, mis tekkis Kruuda ettevõtte juhatuse liikmeks oleku ajal ja mida ei õnnestunud maksuotsusega sisse nõuda ettevõttelt endalt.

Eesti Ekspress kirjeldas 2010. aasta novembris Kruuda juustuäri käivitamise plaani Paides ja märkis, et juustutootmine tegelikult ei käivitunud ja selleks loodud firma Valmetek Invest vajus vaikselt «ajaloo prügikasti», kuni maksuamet vanu asju uurima asus ja väidetava maksupettuse avastas.

Maksuameti hinnangul oli Kruuda firma teinud kümnete miljonite ulatuses ettevõtlusega mitteseotud kulusid ja määras 17,7 miljoni kroonise tulumaksu. Tulumaksu eest ei vastuta üksnes Kruuda, vaid ka juustufirma juhatusse kuulunud Kristel Voltenberg ja Kairi Pobbul. Kruuda arvele langes 5,3 miljonit maksunõudest, Voltenbergile 6,9 ja Pobbulile 5,5 miljonit krooni.

Tallinna halduskohus jättis 2012. aasta detsembris Kruuda kaebuse rahuldamata, kuid Tallinna ringkonnakohus rahuldas mullu suvel Kruuda apellatsioonkaebuse ja mõistis maksuametilt Kruuda kasuks menetluskuludena välja 21 840 eurot.

Riigikohus nõustus oma otsuses ameti kassatsioonikaebuses väljatooduga, et kohtud on rikkunud kohustust hinnata kohtumenetluses kõiki tõendeid. Kuivõrd rikkumised on peamiselt seotud tõendite hindamisega, ei ole vigu võimalik kassatsioonimenetluses kõrvaldada, mistõttu tuleb ringkonnakohtu otsus tühistada ja saata asi uueks läbivaatamiseks samale ringkonnakohtule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles