Suurbritannia loobub ID-kaardist

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia siseminister Theresa May.
Suurbritannia siseminister Theresa May. Foto: SCANPIX

Briti siseminister Theresa May ütles neljapäeval, et ebapopulaarne ID-kaardi programm riigi kodanikele lõpetatakse saja päeva jooksul.


Eelmine valitsus algatas 5,1 miljardi naelase (28 miljardi kroonise) programmi eesmärgiga võidelda terrorismi ja identiteedi võltsimisega, vahendas AP.

Suurbritannia ID-kaardid kannavad inimese eluloolisi ja biomeetrilisi andmeid, nende hulgas sõrmejäljed ja näokujutis. Teave säilitatakse riiklikus identiteediandmebaasis. Briti identiteedi- ja passiteenistuse andmetel on programmile juba kulutatud 260 miljonit naela. Riigi kodanikele on väljastatud 15 000 ID-kaarti.

Need muudetakse nüüd kehtetuks. Lepingute lõpetamise ja andmebaasi kogutud tundliku info hävitamise kulud jäävad alla 100 miljoni. Programmi lõpetamisel kaotab töö ligi 60 inimest.

Sarnaseid kaarte väljastatakse siseministeeriumi kinnitusel aga ka edaspidi Euroopa Liidu väliste riikide kodanikele, kes taotlevad elamisluba Suurbritannias. Selliseid kaarte on väljastatud 215 000.

ELi väliste maade kodanikele hakkas Suurbritannia ID-kaarte väljastama tunamullu novembris ning riigi enda kodanikele eelmisel aastal. Esialgse kava kohaselt pidi ID-kaardi omamine muutuma kohustuslikuks, kuid avalikkuse vastumeele tõttu valitsus loobus sellest nõudest.

«Kulukas, bürokraatlik ja pealetükkiv ID-kaardi kava esindab kõike, mis on valitsusega viimastel aastatel valesti olnud,» ütles asepeaminister Nick Clegg.

Briti uus valitsus kavandab ka teisi seadusemuudatusi, et lõpetada eelmise valitsuse poliitika, mis väidetavalt lämmatab kodanikuvabadusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles