Majanduskriis on kasvatanud rassismi ja diskrimineerimist

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustlastüdruk.
Mustlastüdruk. Foto: AP / Scanpix

Majandussurutis on inimõiguslaste organisatsiooni Amnesty International sõnul viinud diskrimineerimise, rassismi ja ksenofoobia kasvuni Euroopas.


Kasvu on märgata eriti sellistes riikides nagu Itaalia, Slovakkia ja Ungari, vahendas EUobserver Amnesty Internationali inimõiguste aruannet.

Näiteks Itaalia on liigitanud «ebaregulaarse migratsiooni» kriminaalkuriteoks. See takistab sisserännanutel hariduse ja terviseteenuste saamist, kuna nad kardavad politseile teatamisest.

Slovakkia paistab eriti silma mustlaslaste eraldamisega. Mustlaste haridusfondi andmetel saadetakse neist peaaegu 60 protsenti vaimse puudega inimestele mõeldud eriklassidesse, kuigi neil sellist puuet diagnoositud pole.

Slovakkiat kahtlustatakse ka mustlasnaiste steriliseerimise suhtes silmade sulgemises, ehkki riik on kehtestanud tervishoiutöötajatele nõude küsida selliseks protseduuriks teadlikku nõusolekut. Kaheks mustlasnaist esitasid hiljuti kaebuse Euroopa inimõiguste kohtusse, väites et neid steriliseeriti vastu tahtmist.

Ungaris on palga ja sotsiaaltoetuste kärped osutunud viljakaks pinnaseks paremäärmuslikule erakonnale Jobbik, mis on tugevalt mustlasvastane ja antisemiitlik. Mustlaste vastu on toimunud terve rida rünnakuid, milles on hukkunud vähemalt üheksa inimest, nende hulgas naisi ja lapsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles