Tingas: välisosaluse suure osakaalu põhjuseks võib olla Eesti maksusüsteem

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ranno Tingas
Ranno Tingas Foto: Ernst & Young

EY Baltic partner Ranno Tingas pakkus, et võib-olla on välisosaluste põhjuseks ka Eesti maksusüsteem, mis erinevalt enamikust Euroopa riikidest ei vabasta tütarühingu osaluse müüki tulumaksust. Euroopa Majanduspiirkonna riikide hulgas on peale Eesti selliseid riike veel neli – Kreeka, Poola, Slovakkia ja Rumeenia.

«Seega võib olla ka Eesti investoritel kasulik hoida osalusi läbi mõne valdusühingutele maksusoodustusi pakkuva jurisdiktsiooni ehk peaaegu ükskõik millise muu Euroopa riigi äriühingu kaudu,» oletas Tingas.

Eestis ei ole tulumaksu vaja küll maksta kohe tütarühingu müügist saadud kasumilt, vaid selle dividendina jaotamisel, kuid investori jaoks pole vahet, sest kasumi jaotamisega kaasneb nagunii tulumaksukohustus, mis pole sugugi väike. Tingase sõnul on seda teemat uurinud finantssektori katusorganisatsioon FinanceEstonia ja leidnud, et see pärsib Eestis valdusühingute asutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles