Uurimiskomisjon: Vahur Kraft esitas VEB Fondi komisjonile võltsitud dokumendi

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kohtuekspertiis paljastas VEB fondi saagas kaks uut asjaolu: Vahur Krafti mullu oktoobris uurimiskomisjonile esitatud koopiad TSL Internationali nõudest 32 miljonile dollarile on võltsingud ja valeandmete põhjal koostas 1995. aastal Eesti Pangas kirja panga enda töötaja, kes täitis vaid talle antud juhiseid.  

Riigikogu VEB fondi uurimiskomisjoni juht Rainer Vakra ütles, et suurim edasiminek tehti just Eesti Panga endise juhi Vahur Krafti väidete osas.

Nimelt esitas Kraft mullu 16. oktoobril uurimiskomisjonile kaks väidetavalt Venemaalt 1990ndate keskel saadetud kirja koopiat, mis peaks tõestama, et TSL Internationalil oli 32 miljoni dollari suurune nõue 1995. aastal ka tegelikult olemas.

Uurimiskomisjon hakkas Krafti väidetes kahtlema ja saatis kirja koopiad jaanuaris Eesti Kohtuekspertiisi Instituuti. Täna avaldatud analüüs tuvastaski, et kirjad on kokku kleebitud mitmest eri dokumendist.

«Võltsing tuli välja kirja paigutusest, allkirjadest. Seal oli kasutatud mitme erineva kirja elemente, et dokument valmis saada,» kirjeldas Vakra ekspertiisi tulemusi.

Muu hulgas on kasutatud teisel VEB panga kirjal olevaid rekvisiite koos allkirja koopiaga. Allkiri kuulub Venemaa panga esindajale, kellega uurimiskomisjon pole veel rääkinud.

Tegelikult ei ole sellist kirja Venemaalt Eesti Pangale kunagi saadetud. «Sellist dokumenti originaalkujul ei eksisteeri, see on võltsing. Meie ei oska öelda, mis moodi ja mis kujul on see jõudnud Vahur Krafti kätte,» sõnas Vakra. Tema sõnul kutsutaksegi Kraft märtsis taas uurimiskomisjoni, et küsida, kust ta kirja koopiad sai.

Kraft vabandas täna meediale saadetud pöördumises valeandmete esitamise eest ja kinnitas, et uskus koopia tõesusesse. Ta oli enda sõnul paberi saanud kolmandalt osapoolelt, kelle nime ta tahab esmalt avaldada uurimiskomisjonile.

Pahaaimamatu pangatöötaja

Teiseks tegi kohtuekspertiis analüüsi selle kirja mustandile, mis Eesti Pangas valeandmete alusel koostati. Vahur Krafti allkirjaga dokumendiga anti 5. aprillil 1995. aastal Vnešekonombankile Eesti Panga kinnitus, et TSL Internationalil on 32 miljoni dollari eest nõudeid.

Analüüs tõestab, et kiri valmis tõesti Eesti Pangas ja seda pole sokutatud dokumentidesse süsteemiväliselt ega hiljem jälgede segamiseks.

Käekirjaekspertiis tuvastas, et kirja mustandi koostas toonane panga töötaja. Tema nime ei soovinud Vakra avaldada, kuna töötaja täitis vaid oma tööülesandeid.

«Ta on meil uurimiskomisjonis käinud ega ole kordagi vaidlustanud seda, et tema märkmete põhjal on kiri tehtud. Ta on öelnud, et selline ülesanne on talle tulnud,» sõnas Vakra.

Samas on uurimiskomisjoni juhi sõnul vara öelda, kes pangas sellise juhise andis.

«Kes dikteeris selle kirja, ongi kogu loo lahendus. Ma kindlasti ei ütle, keda me kahtlustame. Komisjoni töö ülesanne ongi teada saada, kes oli skeemi initsiaator ja kes seda juhtis. Täna teame, et kiri on Eesti Pangast välja läinud, raha kätte saadi, aga keegi ei ole osanud põhjendada, kust on sinna tulnud 32 miljonit dollarit,» ütles Vakra.

Uurimiskomisjoni audit peaks avalikustatama 7. aprillil samaaegselt riigikontrolli auditiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles